Gå direkt till textinnehållet

Mediebolag betalar inte frilansfakturor

Frilansjournalisten Malin Engelbrektsson tröttnade på att medieföretaget Mediakonsult i Göteborg AB inte betalat för jobb hon utfört. Hon skickade fakturorna vidare till inkasso.

För ungefär ett år sedan skrev Malin Engelbrektsson tolv reportage för de gratistidningar som företaget Mediakonsult ger ut: Hallå-tidningarna som delas ut till alla hushåll i Göteborg en gång i månaden.

Problemet började då företaget fick en ny redaktör. Bolagets VD Mikael Robertsson ville kolla upp de fakturor som Malin Engelbrektsson skickat till den förre redaktören, fakturor som enligt Malin Engelbrektsson även godkänts av ekonomiavdelningen. Fakturorna är på 32 000 kronor.

– VDn sade att pengarna är på väg. Men de kom aldrig. Jag var tydlig med att får jag inga pengar skickar jag ärendet till inkasso. Om jag förväntas lämna material innan deadline, förväntar jag mig att de betalar fakturor innan förfallodatum. Jag vill varna andra frilansar att jobba för Media­konsult i Göteborg, säger Malin Engelbrektsson.

Mikael Robertsson är mycket kortfattad och vill inte svara på frågan varför fakturorna inte har betalats:

– Det är inget jag vill diskutera. Ha en bra dag.

Ärendet har nu gått till Kronofogden. Förutom kraven från Malin Engelbrektsson har företaget en skatteskuld på 975 000 kronor.

Mediakonsult söker nu en ny frilansmedarbetare. I annonsen hos Arbetsförmedlingen står att man förväntar sig att frilansen skriver fem till tio reportage i månaden och ”ansvarar för research, text och bild. Fotokunskap är ett krav”.

Enligt Malin Engelbrektsson fick hon 1 500 kronor för ett reportage med text och bild.

Fler avsnitt
Fler videos