Gå direkt till textinnehållet

”Medborgarjournalistik fällde Kaplan”

Kurdo Baksi, chefredaktör för Tidningen Svartvitt och samhällsdebattör, menar att det var den nya formen av oavlönad medborgarjournalistik som fällde bostads- och stadsutvecklingsministern.

I ett debattinlägg på Journalisten skriver Kurdo Baksi om händelserna som fällde Mehmet Kaplan, ministern som synts på bild med extremister och tvingades avgå tidigare i veckan.

Han menar att tipsarna som dragit fram fakta kring ministerns förehavanden med all sannolikhet kommer från de medborgare som engagerar sig i frågan på sociala medier. Särskilt lyfter han fram Facebook-gruppen "Vi som vill att Mehmet Kaplan skall avgå" som gillas av 25 000 personer, och hade avslöjandet om den hemliga middagen med extremister dagen innan etablerade medier.

”Ingen kraft eller person kan stå emot tusentals Facebook-aktivister, som behärskar flera språk och som på frivillig basis ägnar tusentals timmar för att avslöja någon eller vilja avsätta någon”, skriver Baksi bland annat.

Annons Annons

Läs hela debattinlägget här

Fler avsnitt
Fler videos

Medborgarjournalistik fällde Kaplan

I måndags avgick bostadsministern Mehmet Kaplan. Turkiska medier påstår att det är den "armeniska och judiska lobbyn som fällde Kaplan" medan andra söker svaret i islamofobin. Eller var det den utrotningshotade grävande journalistiken i etablerade medier som tvingade Kaplan att lämna sin post? Knappast.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Som bekant har allt fler journalister förlorat sina arbeten eftersom papperstidningar läggs ner på löpande band. Till och med brittiska Independent slutade nyligen att komma ut som pappperstidning. I och med att antalet redaktionsjournalister blir allt färre ökar också arbetsbördan enormt för de som är kvar. Färre journalister leder också till allt mindre grävande, när etablerade journalister får mindre tid och resurser till något de vill gräva i.

Nej, det som fick Kaplan att avgå är den nya formen av oavlönad medborgarjournalistik som syns allt mer i sociala medier. Arga, ledsna och besvikna personer som vill ändra ett beslut eller avsätta en politiker i en Facebook-grupp som kan få namnet ”Vi som vill att Mehmet Kaplan skall avgå” och gillas av drygt 25 000  personer. Det är fler än hela den svenska journalistkåren!

Ingen kraft eller person kan stå emot tusentals Facebook-aktivister, som behärskar flera språk och som på frivillig basis ägnar tusentals timmar åt att ”avslöja” någon eller vilja avsätta någon. Visst är de amatörer som saknar grundläggande kunskaper i journalistik, men de brinner för något och vill till varje pris visa att de har rätt. Ibland har de rätt och ibland har de fel. 

Annons Annons

En ny men alltmer ökande grupp av dessa ”grävande” medborgarjournalister utmärker sig särskilt: Mångspråkiga och kulturkompetenta sanningssökare. De är utan tvekan vinnare i denna typ av frivillig medborgarjournalistik. De vet ofta var de ska gräva och har hur mycket tid som helst. Unika språk- och kulturkunskaper underlättar förståelsen av utländska tidningsartiklar, TV- och radioinslag som googlas och dubbekollas av medborgarjournalistkollegor som känner någon som sett någon äta middag med någon i ett ofint sällskap.

Det var just medborgarjournalistiken i sociala medier som skapade adrenalinkicken i riksmedier och som ledde till Kaplans avgång. ”Medborgarjournalisterna” spårade plötsligt upp bilder där Kaplan äter middag med Ilhan Senturk (högerextrema och våldsbejakande Grå vargarnas ledare i Sverige), Yavuz Selim Celik (ledare för islamistiska turkiska rörelsen Milli Görüs),  turkisk ambassadpersonal och Barbaros Leylani  (vice ordförande i Turkiska Riksförbundet). Barbaros Leylani hade några dagar tidigare hamnat i blåsväder för att han i ett tal på Sergels torg krävt död åt armenierna och kallat dem för hundar. Också Leylani-avslöjande kom till stånd när en aktivist råkade befinna sig på Sergelstorg med en kamera!

Tillbaka till Kaplan. Expressens publicering av Kaplans middag med dessa tvivelaktiga personer exploderade i medie-Sverige. Att Kaplans pressekreterare definierade scoopet som ”låg journalistik” sporrade journalister ännu mer att gräva i Kaplans förehavanden och kulminerade i Svenska Dagbladets avslöjande om att Kaplan jämför staten Israel med nazi-Tyskland i  Somali Star TV (öppna Kanalen). Med all sannolikhet var det just en medborgarjournalist som etablerade medier kallar ”tipsare” som hörde av sig till Svenska Dagbladet i helgen, för att förse tidningen med en tekniskt dåligt filmad Kaplan-intervju. Så går det till när tusentals människor sluter sig samman i Facebook. Det är glädjande. 

Och just nu är det flera webbtidningar som påstår att de var först med Kaplan-avslöjandet. Men sanningen är att Facebook-gruppen ”Vi som vill att Mehmet Kaplan skall avgå” la ut Kaplan-middagen med Grå Vargarna kl 11.00 den 13 april 2016. En dag före samtliga medier!

Till sist: Hade det blivit samma resultat om Expressen och Svenska Dagbladet  inte uppmärksammat medborgarjournalisternas avslöjanden? 

Svaret är nej.  

Medborgarjournalister når sina mål bäst och lättast när etablerade medier uppmärksammar deras hjärtefrågor. 

Just den dåliga filmkvalitén symboliserar faktiskt framgångarna för den frivilliga medborgarjournalistiken som vi ska höra mer av i framtiden!

                                                                              Kurdo Baksi
                                                                              journalist

Fler avsnitt
Fler videos