Gå direkt till textinnehållet

Mattsson: Vi skickar erfarna reportrar

Dagens Nyheter har beslutat att ställa in en planerad resa till Afghanistan. Expressen har däremot precis skickat ett team till Kabul.

Varför beslutade ni att skicka journalister till Afghanistan?

– Vi hade ju länge, som enda svenska redaktion, konstant närvaro i just Kabul och därför är exempelvis reportern Terese Cristiansson väldigt erfaren i regionen. Nu är det ett nyhetsläge och det är relevant att vara på plats i Afghanistan, men jag vill betona att vi just dessa dagar också har flera andra medarbetare på plats i andra krigs- och konfliktområden. Det är viktigt med oberoende ögon och öron på dessa platser, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Kommer teamet att ha särskilda restriktioner vad det gäller hur de får röra sig?

Annons Annons

– Expressen har väl upparbetade rutiner för att, så långt som det nu är möjligt i konfliktområden, försöka säkerställa en så säker arbetsmiljö som möjligt. Men det finns aldrig några garantier, vilket ju kollegorna på Sveriges Radio, Sveriges Television och TV4 tvingats erfarna de senaste åren. Vi vill ha egen närvaro runt om i världen, precis som Expressen utlovade i reklamen inför premiärnumret, men vi försöker att vara försiktiga.

Har de gått igenom säkerhetskurser?

– Ja. Principen är att bara journalister som genomgått sådana kurser ska rapportera från farliga områden, men det kommer man förstås inte alltid kunna upprätthålla när det händer något oväntat, som om det sker en statskupp eller naturkatastrof och vi råkar ha Expressen-anställd där på semester. Då träder man ju, som den journalist man är, förstås i tjänst.

Varför har Expressen valt att skicka Terese Cristiansson och Martin von Krogh?

– Därför att de kan regionen och är väldigt, väldigt duktiga på fältet. Jag har stort förtroende för dem, men det är viktigt att också framhålla hemmaredaktionens arbete med information och kommunikation här.

Fler avsnitt
Fler videos