Gå direkt till textinnehållet

Mattsson: ”Medieföretagen kanske måste agera”

Gårdagens pulverattack mot SVT Blekinge har fått stor uppmärksamhet runt om i mediesverige. Expressens chefredaktör Thomas Matsson menar att mediehusen kan göra betydligt mer själva för att förhindra attacker.

I går pratade Journalisten med Säpo som menar att de gör det man kan inom ramen för sitt regelverk för att förhindra attacker och hot mot journalister.

Thomas Mattssons intryck av polisens arbete är också positivt.

”Mitt intryck är att polisen tar hot mot journalister och redaktioner på betydligt större allvar idag, men det är också viktigt att medierna själva vidtar åtgärder för att stärka skalskydd och säkerhetsrutiner. Har vi exempelvis ansökt om kameraövervakning av entréer? Har vi kodlås och säkerhetsdörrar mellan våningsplan och olika delar av fastigheterna? Utbildar vi medarbetarna i utrymning och hantering av hot?” Skriver Mattsson i ett mejl till Journalisten.

Annons Annons

Men kan vi vänta oss mer av polisen?

”Myndigheterna har förstås ett ansvar, som att snabbt utreda misstänkta brott, men kanske måste medieföretagen också agera mer preventivt: banda alla telefonsamtal, öppna all post i särskilda avskilda utrymmen och så vidare. Det här är en tråkig, men nödvändig, utveckling”, enligt Thomas Mattsson.

Fler avsnitt
Fler videos