Gå direkt till textinnehållet

Mattsson: ”Ett viktigt reportage”

Domen i hovrätten i dag visar en krock mellan juridik och journalistik, menar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson - och framhåller att Expressens reportage var bra och viktigt.

Domen föll klockan 11 och Thomas Mattsson har inte hunnit närläsa domsälen.

– Men det viktiga var förstås att vi också i hovrätten fick redovisa hur undersökande journalistik går till. Sedan, och det får man ju förhålla sig till, blir det uppenbarligen till en kollision mellan juridik och journalistik och den intressekonflikten är förstås inte helt ovanlig, skriver han i en kommentar till Journalisten.

– Men som chefredaktör kan jag i alla fall vara nöjd med att mina medarbetare gjorde ett bra och viktigt reportage när de granskade illegal vapenhandel, dessutom noterar jag att det bara om en dryg vecka är råder allmän vapenamnesti… det är ju faktiskt lite humor mitt i detta allvar.

Annons Annons

Innan tidningen beslutar om man ska söka prövningstillstånd i Högsta domsolen ska man gå igenom domen ordentligt.

– Det vore bra om HD kunde klargöra vad som gäller, eftersom hovrätten nu fäller Expressen för reportagemetoder som flera andra redaktioner tidigare använt sig av – och inte lagförts för.

Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter kallar domen paradoxal:

– Det har aldrig varit lagstiftarens intension med vapenlagen att vapen som inhandlas, med ingen avsikts att användas, som inlämnas omedelbart till polisen, i syfte att granska ett stort samhällsviktigt problem, ska omfattas av lagen, säger hon i ett uttalande.

Hon tycker att det mest förvånande inte är den fällande domen utan att åtal alls väcktes:

– Rättsväsendets resurser måste använts på klokast tid och för att belysa samhällsfrågor kan man i vissa undantagsfall behöva utmana existerande regelverk.

 

Fler avsnitt
Fler videos