Gå direkt till textinnehållet

Mattias Göransson i juryn där hans förlag kan vinna pris

Nu är de nominerade till Wendelapriset klara. Bland de nominerade finns boken 438 dagar av Johan Persson och Marti Schibbye. I juryn sitter Mattias Göransson som gett ut boken på Offside Press.

Av de 39 reportage som lämnats in till Wendelapriset har nio bidrag valts ut, varav fem reportageböcker. En av de nominerade böckerna är Johan Perssons och Martin Schibbyes bok 438 dagar som ges ut av Offside Press, grundad av Mattias Göransson, som sitter i Wendelaprisets jury.

– Inte bara det. Jag är personligen vän med Lena Sundström som är nominerad för boken Spår och varit inblandad i förarbetet till boken Mannen som slutade ljuga av Dan Josefsson. Men jag har inte varit inblandad i nomineringen, säger Mattias Göransson.

De nominerade böckerna och reportagen ska nu läsas av samtliga jurymedlemmar som sedan ska välja en vinnare. Prissumman är på 50 000 kronor.

Vad gör du om 438 dagar eller de andra böckerna som du varit inblandad i är med till sista omgången.

– Då är jag inte med i det beslutet. Så enkelt är det, säger Mattias Göransson.

I juryn sitter förutom Mattias Göransson, Ami Lönnroth (juryns ordförande och styrelseledamot i Wendelas vänner), Kristina Pettersson, Åke Pettersson och Kerstin Vinterhed.

Wendela Hebbe var Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist. Inför hennes 200-årsdag 2008 instiftades Wendelapriset på 50 000 kronor. Priset delas ut för sjunde gången den 7 september.

Fler avsnitt
Fler videos