Gå direkt till textinnehållet

Massivt upprop för Dawit

Kampandan spirar i spalterna i dag när mer än 90 medier gått i hop i ett upprop för Dawit Isaak. Exempelvis viger UNT hela sin förstasida åt Dawit, där en lång text bildar hans siluett. Expressens Thomas Mattsson siar att den svenske journalisten snart går fri.

På Dawit Isaaks 5 111e dag som fängslad enar sig över 90 svenska medier i kampen för att få honom fri. Förutom en rad lokal- och rikstidningar märks tidsskrifter, från Offside och Byggnadsarbetaren till Tidningen Vi.

Även SVTs och TV4as morgonsoffor samt P1 Morgon, Kulturnytt och många, många fler tar upp uppropet i dag.

– Det känns helt fantastiskt med det här engagemanget och jag hoppas att det får en positiv effekt, säger Journalistens chefredaktör Helena Giertta, som tillsammans med Charlotta Friborg på UNT och Svartvitts Kurdo Baksi dragit igång initiativet.

Annons Annons

Expressens Thomas Mattsson siar i sin blogg att Dawit snart går fri.

”Jag tror att Dawit Isaak snart är fri. Jag vet naturligtvis inte, så låt oss säga att det är mer av en känsla. Olika uttalanden av eritreanska diplomater låter ju antyda att han är vid liv, och samtidigt har Sverige en ny regering, en ny ambassadör och – rimligen – ett nytt förhållningssätt. Den tysta diplomatin har, som vi skriver i debattartikeln, ”uppenbart inte fungerat”, men jag tror ändå inte vi ska underskatta engagemanget på Utrikesdepartementet. Jag hör ibland röster fördöma UD:s arbete idag, men det är nog en orättvis kritik. Min känsla är faktiskt positiv, om man nu kan formulera sig så efter 14 år”, skriver Mattsson.

På Upsala Nya Tidning har man dedikerat hela sitt omslag till Dawit Isaak. Ett par meningar om hans 14 år som frihetsberövad bildar också siluetten av hans ansikte. Det är redigeraren Karolina Tolstav som gjort omslaget för tidningen.

– Bilderna på Dawit är så ikoniska och idén var att använda en av dem på ett lite nytt sätt. Jag ville göra något mer av den, något som passar omslaget på en papperstidning, säger hon.

Vad har ni fått för reaktioner på omslaget?
– På redaktionen är alla väldigt förtjusta och tycker om det. Jag tycker det känns bra att vi tog steget att använda hela ettan. Men det var lite spännande i går kväll då vi satt och kollade så inget annat skulle hända i nyhetsväg. Om domkyrkan hade börjat brinna eller något sådant, säger Karolina Tolstav och skrattar.

Fler avsnitt
Fler videos