Gå direkt till textinnehållet

”Marie Colvin ansvarig för sin egen död”

För en vecka sedan stämde anhöriga till den amerikanska journalisten Marie Colvin regimen i Syren för hennes död. Landets president Bashar Assad anklagar nu Marie Colvin för att själv vara skyldig till sin egen död eftersom hon samarbetade med ”terrorister”.

Marie Colvins familj hävdar att högt uppsatta syriska tjänstemän medvetet dödade den prisbelönta reportern, som Journalisten tidigare skrivit om.

Hon var tillsammans med den franske fotografen Rémi Ochlik i den syriska staden Homs för att bevaka striderna mellan regeringssoldater och rebeller. De avled när det improviserade mediecenter de befann sig i träffades av raketbeskjutning.

Familjens jurist anser sig kunna bevisa att regimen spårade Marie Colvins mobiltelefon och att denna information användes för att rikta raketattacken mot mediecentret.

Annons Annons

I en exklusiv intervju med NBC News anklagar Bashar Assad Marie Colvin för att ha arbetat med ”terrorister” och att hon själv bär ansvaret för sin död.

”Det är krig och hon tog sig illegalt in i Syrien, hon arbetade med terroristerna, och eftersom hon tog sig illegalt in i landet är hon ansvarig för allt som hände henne,” sade Bashar Assad till NBC News i Damaskus.

Marie Colvin var en orädd reporter med årtionden av erfarenhet att bevaka konfliktområden i världen. Hon var känd för sin personliga stil och hade en svart lapp över vänster öga som hon förlorade vid en granatattack i Sri Lanka 2001.

 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos