Gå direkt till textinnehållet

Många reaktioner på Visions vägval

Fackförbundet Visions beslut att inte längre ha en självständig tidningsredaktion möts av kritik.

"Det vore ytterst tragiskt om medlemmarna i en organisation som Vision inte förstod värdet av en redaktionell verksamhet med full integritet, inte minst i dessa tider då arbetsmarknadsbevakningen är så eftersatt", kommenterar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, som även som inbjuden till Visions utredningsarbete pläderat för en fortsatt självständig tidning.

"En dumhet som är svår att begripa", skriver Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin på ledarbloggen, under rubriken "En vision om propaganda".

Alexander Armiento, chefredaktör och utgivare för STs medlemstidning Publikt, skriver på Twitter:

Annons Annons

"En stor demokratisk organisation behöver en självständig tidning för att faktiskt, i praktiken, kunna vara just demokratisk.

I en sådan organisation behövs forum där medlemmarna vet att de kan komma till tals även om de är kritiska mot förbundet och dess ledning.

(…)

När Publikt frågade fackmedlemmar vad de ville ha ut av sin medlemstidning kom ”Att den granskar mitt fackförbund” mycket högt.

En förbundstidning som kontrolleras av kommunikationsavdelningen får varken det utrymme eller den trovärdighet som krävs för att göra det."

Sveriges tidskrifters ordförande Unn Edberg twittrar:

"Sorgligt att @vision_fack nedmonterar sina journalistiska medlemstidningar. Synd för medlemmarna."

Johanna Kronlid, chefredaktör för Arbetet, på Twitter:

"Vision lägger ned sina tidningar och låter kommunikationsavdelningen ta över. Bedrövligt är ordet."

"Ja, sannerligen bedrövligt av Vision – och beklagligt för medlemsdemokratin!", twittrar Liv Beckström, chefredaktör för Kommunalarbetaren.

Fler avsnitt
Fler videos