Gå direkt till textinnehållet

”Man kan fastna i en kanon kring journalistik”

Efter att ha inspirerats av danska kolleger lånade SRs Konflikt ut sin redaktion till en grupp syriska reportrar. Resultatet gick att höra i lördagens program. Producenten Jesper Lindau säger att projektet varit lärorikt – både på ett journalistisk och på ett personligt plan.

Lördagens avsnitt av Sveriges Radios Konflikt gjordes av fem syriska reportrar. I programmet fick man bland annat möta olika syriska familjer som berättade om sin situation och om hotet från IS.

Konflikts Jesper Lindau producerade programmet och han säger att han lärt sig mycket ­– inte bara om konflikten i Syrien, utan även om sig själv som radiomakare.

– Det var en idé som uppstod efter att vi såg nyheten om tidningen Information i Danmark som lät flyktingar göra ett specialnummer av tidningen. Vi hörde efteråt att idén funnits på flera redaktioner i SR-huset.

Annons Annons

Jesper Lindau säger att just Konflikt passar bra för ett sådant här projekt. Både för att det gäller frågor som passar redaktionen och för att formatet är ganska fritt.

– Det var väldigt spännande att jobba så här. Jag tror man kan fastna i en kanon kring journalistik och på det här sättet fick vi andra perspektiv och var tvungna att attackera journalistiken på ett nytt sätt, säger han och fortsätter:

– Sen var det lärorikt på ett personligt plan. När jag hör våra gästreportrars röster så är de så mycket mer personliga i sitt radiotilltal. Jag upptäckte att jag har fastnat i ett sätt att berätta och att min röst har tappat något av sin personlighet. Det var väldigt givande.

Jesper Lindau berättar att redaktionen letade rätt på ett antal intressanta personer som skulle kunna fungera som reportrar och sedan genom en urvalsprocess med kortare intervjuer och samtal valt ut de fem som fick göra lördagens Konflikt.

– Alla var jättebra, vi hade gärna tagit allihop, men man kan inte vara för många, tyvärr.

Flera av reportrarna har en journalistisk bakgrund, men inte alla.

– Viljan att berätta var avgörande för hur vi valde, så när det kommer till innehållet har vi från redaktionen inte behövt skjuta till nästan något. Men sen har vi gjort allt från att utbilda dem i våra system för ljudbehandling till hur man bygger ett program.

Jesper Lindau säger att i de kanaler som han har koll på så har programmet fått mycket uppskattning.

– Vi brukar få alla möjliga reaktioner, positiva och negativa, men den här gången är bilden ganska unisont glad. Det är många människor, med i vanliga fall mycket olika åsikter, som hört av sig och tyckt det här var riktigt bra.

Han hoppas på att det ska bli fler program med inlånade reportrar.

– Vi vill det och jag tror att det är många inom SR som vill det. Men vi får se, det är ju ledningen som till slut får bestämma.

Fler avsnitt
Fler videos