Gå direkt till textinnehållet

Lysekilsposten vädjar om att få presstöd

Lysekilspostens chefredaktör Helge Gustafzon vädjar i ett brev till kulturminister Alice Bah Kuhnke om att få tillbaka tidningens presstöd. Men kulturministern hänvisar till Presstödsnämnden och riksdagen.

I våras skrev Helge Gustafzon ett brev till dåvarande regeringen om att få dispens från presstödsreglerna, vilket Journalisten berättat om.

Nu har han skickat ett nytt brev, denna gång till nya kulturministern. I brevet skriver Helge Gustafzon att Lysekilsposten inte fått en krona i presstöd under 2014 och att tidningens resultat för första halvåret 2014 är minus 1 325 000 kronor. "Under de senaste 3-4 åren har Lysekilsposten tappat 7-8 miljoner i uteblivet presstöd", skriver han.

Anledningen är att bidragstaket för att erhålla presstöd sänktes på 90-talet från 40 till 30 procent i utgivningskommunen. Men dåvarande (S)-regeringen införde en undantagsregel i presstödsförordningen för att rädda Lysekilsposten något som fungerade utmärkt i 13 år, berättar Helge Gustafzon i brevet.

Den borgerliga regeringen tog dock bort undantagsregeln.

"Enligt nuvarande regler för LP:s hushållstäckning i utgivningskommunen inte överstiga 30 procent baserat på ett genomsnitt de tre senaste åren. I ett försök att överleva tvingas vi på alla sätt försöka hålla upplagan under 30 procent. Vi tvingas säga nej till personer som vill prenumerera för att hålla oss under den magiska 30 procent-nivån", skriver Helge Gustafzon.

Nu vädjar han till den nya regeringen att Lysekilsposten ska få tillbaka sitt presstöd, men i kulturdepartementets svar skriver Alice Bah Kuhnke att ansökan om presstöd ska prövas av Presstödsnämnden och att det är en fråga för riksdagen om principerna för presstöd ska ändras.

Fler avsnitt
Fler videos