Gå direkt till textinnehållet

Lunchdebatten överens om att fotoförbudslagen träffar för brett

Lagförslaget om fotobförbud mötte skarp kritik på lunchdebatten på Gräv-seminariet.Morgan Johansson, ordförande i Justitieutskottet, sa att fotoförbudslagen är "som att skjuta myggor med hagelgevär". (Rättad)

Debatten rörde även hoten mot yttrandefrihet i en vidare mening.

Nils Funcke, sekreterare i Yttrandefrihetskommittén riktade kritik mot vad han kallar "reaktiva politiker". Han menar att politiker för snabbt lägger fram lagförslag kring frågor som är aktuella.

Heidi Avellan, politisk redaktör på Sydsvenska Dagbladet, gav honom rätt.
– De är trigger happy-politiker som vill prestera, säger hon.

Mats Johansson, riksdagsman för Moderaterna, undrade vad som förväntas av politiker annat än att de ska lösa nya problem.
– Vad är reaktiva politiker? Det ingår i vår uppgift att snappa upp sådant som inte fungerar och försöka göra något åt det, säger Mats Johansson.

Angående lagförslaget om fotoförbud verkade panelen dock överens. Morgan Johansson, socialdemokratisk ordförande för Justitieutskottet, anser att lagförslaget träffar alldeles för brett.
– Jag tror inte att regeringen kommer att föra lagförslaget vidare. I den situation man är just nu är det som att skjuta myggor med hagelgevär, säger Morgan Johansson.

Trots att Mats Johansson var Moderaternas företrädare höll han med. Hans åsikter avviker från partiets, men han förklarade varför lagförslaget kommit fram.
– Tankarna kring ett fotoförbud uppkom den här gången för att man ville komma åt att bilder på nakna flickor läggs ut på nätet.

Panelen diskuterade även frågan om polisläckor, där poliser misstänkts för att ha sålt information till journalister men ändå kunnat behålla sitt meddelarskydd. Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund och rättsexpert åt medierna, ifrågasätter polisers rätt till meddelarskydd.
– Det är inte självklart att poliser ska ha rätt till äkta meddelarskydd om de utnyttjar detta i frågor de är knutna till, säger Sven-Erik.

Jeanette Gustafsdotter, VD för Tidningsutgivarna, menade dock att frågan inte är särskilt viktig.
– Det här är inget jätteproblem, säger hon.

Fler videos
Fler avsnitt