Gå direkt till textinnehållet

LO-VD till angrepp på reporter efter debatt

Efter en debatt på Fackförbundspressens dag (FFPD) blev Göran Jacobsson, journalist på LOs tidning Arbetet, inkallad till LO Mediehus VD Robert Jonsson, som skarpt kritiserade det han sagt.

På Fackförbundspressens dag i slutet av april hölls en debatt om fackförbundstidningarnas satsningar dels på samarbete, dels på särart. Med i debattpanelen fanns bland andra Robert Jonsson, VD för LO Mediehus som bildades tidigare i år när fem olika LO-tidningar gick samman i ett bolag.

Under debatten släpptes publiken in för frågor, och journalisten Göran Jacobsson på Arbetet som ingår i LO Mediehus, valde att ifrågasätta några av de saker hans VD Robert Jonsson sagt i debatten.

– Jag såg fram emot bildandet av LO Mediehus framför allt eftersom det skulle kunna innebära journalistiskt samarbete med andra redaktioner. Men nu är jag besviken. Vi kommer att flytta ihop i mindre lokaler vilket kommer att försämra arbetsmiljön för många. Allt verkar handla om att spara pengar och nu har det kommit ett förslag som innebär att vi blir av med antingen en reporter eller en redigerare på Arbetet. Någon satsning på journalistiken har vi inte sett till, sade Göran Jacobsson bland annat under debatten som hölls inför cirka 200 personer från olika fackförbundstidningar.

Annons Annons

VD Robert Jonsson svarade först undvikande, men lovade att det skulle komma satsningar.

Några dagar senare meddelade VD Robert Jonsson journalistklubbens styrelse att han tycker att Göran Jacobssons beteende var problematiskt, och att det ”gränsade till illojalitet”. Illojalitet är skäl för avsked. Orsaken var att förslaget som Jacobsson nämnde under den öppna debatten inte var MBL-förhandlat. Att Göran Jacobsson kände till förslaget berodde på att han sitter i styrelsen för journalistklubben på LO Mediehus.

Göran Jacobsson blev i förra veckan inkallad till ett möte med VD. Närvarande fanns också representanter för journalistklubben.

– Jag fick veta att mitt inlägg i debatten på Fackförbundspressens dag gränsar till illojalitet. Jag svarade att jag tyckte att han uttryckte sig hotfullt och frågade om han ville få mig uppsagd, vilket han nekade till, berättar Göran Jacobsson för Journalisten.

– Jag tycker att attityden är destruktiv. Alla förändringar blir bättre av att ha en öppen dialog och att de som kan verksamheten bäst, det vill säga vi som jobbar i den, får möjlighet att vara med och påverka och komma med synpunkter. Här kommer förslagen i stället uppifrån. Mitt syfte under debatten var att uppmärksamma andra fackförbundsjournalister på att det kan finnas problem med att skapa den här sortens mediehus, säger Göran Jacobsson.

Mötet var ”ilsket” och VD Robert Jonsson ska ha avkrävt Göran Jacobsson en ursäkt för att han gjort fel, vilket denne vägrat göra. Robert Jonsson ska då ha sagt att han fortsättningsvis måste kräva sekretess på alla förhandlingsframställningar.

När Journalisten når VD Robert Jonsson per telefon, har han precis haft diskussioner med såväl klubbstyrelsen som Göran Jacobsson.

– Det handlade absolut inte om att jag ville tysta honom i debatten. Det var en specifik fråga som inte hade MBL-förhandlats och jag blev överrumplad. Jag tycker att efter samtalen jag har haft nu så har vi rett ut detta på ett bra sätt, säger Robert Jonsson.

– Min åsikt är att MBL-frågor ska hanteras i förhandlingen. Nu var det medarbetare som inte kände till förslaget som fick kännedom under debatten, och det tyckte jag var ett olyckligt sätt att få sådan information.

Har du sagt till Göran Jacobs­son och till klubbstyrelsen att hans beteende gränsade till illojalitet?
– Ja, och självklart inser jag nu att om man läser in den juridiska aspekten i det så är det för kraftfullt. Jag ville markera, men det var för starkt formulerat.

Du ska också ha sagt att du kommer att kräva sekretess på alla förhandlingsframställningar, stämmer det?
– Nej, det har jag inte sagt och det tänker jag absolut inte kräva. Jag vill ha en öppen process.

 Journalistklubbens ordförande Stephen Lindholm, tillika ledamot i Journalistförbundets styrelse och ordförande för Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, säger till Journalisten att man betraktar saken som utredd.

– Vi har som klubb förklarat för VD att vi i alla lägen försvarar yttrandefriheten och att det inte är han som äger frågan vad vi som klubbstyrelseledamöter yttrar oss om. Det väljer vi själva. Vi har också framfört att vi anser att det vore skadligt om det sprids en uppfattning i mediehuset att det gränsar till illojalitet att yttra sig om saker som händer där, säger Stephen Lindholm.

Vad anser klubben om VDs uttalande om illojalitet?
– Det är en orimligt stark valör. Illojalitet är skäl för avsked. Yttrandefriheten och kritikrätten gäller, och vi har uppfattningen att vi förstår varandra efter vårt senaste möte.

Fler avsnitt
Fler videos