Gå direkt till textinnehållet

Linderborg: ”Skulle nog också ha namnpublicerat”

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är en av de hårdaste kritikerna av namn- och bildpubliceringen av den nu frisläppte 22-åringen. Hon kritiserar journalistkåren för flockmentalitet – men erkänner att hon nog själv skulle ha svepts med.

”Söndagen den 22 november måste vara en av de pinsammaste dagarna i svensk presshistoria”, inleder Åsa Linderborg sin text i Aftonbladet igår, efter nyheten om att det inte längre finns några misstankar mot den 22-åring som i många svenska medier utpekats som terrormisstänkt.

”Den svenska journalistkåren tar sig fram som Kling och Klang”, skriver du. Varför?

– Det är ett stilistiskt grepp förstås (hon skriver också att 'Säpo uppträder som Dupond och Dupont och politikerna låter som Bill och Bull'). Men svenska medier har sprungit i flock här, det gäller samtliga mediehus. Det är inte vår uppgift att hjälpa Säpo.

– Jättemånga läsare har hört av sig om det här och undrat: ska medierna inte hjälpa Säpo? Många förstår inte journalistikens uppgift. Vår uppgift är inte att vara redskap för svensk säkerhetspolis. Säpo är faktiskt en myndighet som vi har till uppgift att granska. Var går gränsen mellan att rapportera och granska och att hjälpa Säpo genom att uppmana att komma in med tips? Och att piska upp ett klimat där medborgare faktiskt blir rädda.

Men Säpo hade höjt terrorhotet, uppmanat alla till vaksamhet och tydligt pekat ut en person. Vi borde helt enkelt inte ha litat på det?

– Det är klart att det är svårt att hålla huvudet kallt när hela Europa är i chocktillstånd efter Paris. Jag är säker på att om jag varit ansvarig utgivare hade jag nog också publicerat namn och bild.

– Men samtidigt måste vi granska Säpo. Jag hoppas att vi lärt oss något nu, för det här kommer att hända igen. Att vi inte spelar Säpo i händerna på ett rättsosäkert sätt igen.

Kommer du att ta diskussionen med din egen tidningsledning?

– Det har jag inga problem alls med att göra. Kulturen är en solitär, det är det som ger oss möjligheten att skriva sådana här texter, det är väldigt högt i tak  på Aftonbladet.

Också Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell skriver i en kritisk kolumn att både medierna och Säpo har anledning att rannsaka sig.

SR Ekots tillförordnade chef Michael Österlund säger i en intervju att han framöver kommer att vara mer skeptisk till information från Säpo om misstänkta terrorister.

”Det känns ju nu i efterhand som att man inte ens kan hålla det för sannolikt att Säpos uppgifter om misstänkta terrorister stämmer”, säger han till Ekot.

Fler avsnitt
Fler videos