Gå direkt till textinnehållet

Lika villkor för alla när 24 Journalistik fick avtal

Många av de nya kollektivavtalen som tecknas med Journalistförbundet rör nystartade titlar. På 24Journalistik i Malmö och Blekinge innebär det höjd ersättning för OB och övertid för journalisterna.

Under förra året skaffade elva företag kollektivavtal med Journalistförbundet. Många av avtalen rör nystartade titlar av företag som redan har kollektivavtal, till exempel ETC som startade många nya titlar 2015. Av de elva nya avtalen förra året var sju hängavtal och fyra så kallade ”inkopplingar” som finns i tidskrifts- och etermedieavtalen.

Mellan 2011 och 2015 skaffade 37 medieföretag kollektivavtal med Journalistförbundet via hängavtal eller inkoppling.

Avtalen får betydelse för journalisterna. På 24 Journalistik gällde redan dagspressavtalet med Journalistförbundet för de anställda på 24 Kalmar sedan 1 juli 2015. Men de anställda på de nystartade redaktionerna 24 Malmö och 24 Blekinge omfattades inte. I somras tecknades hängavtal som innebar att journalisterna på de nya redaktionerna sedan 1 augusti omfattas av avtalet.

Annons Annons

Innan dess betalades olika ersättningar ut för olika anställningar. En del av de anställda hade en formulering i sitt anställningskontrakt om att OB-ersättning ingick i grundlönen.

När de anställda upptäckte skillnaden planerade man att starta en fackklubb. I och med att företaget skaffade kollektivavtal och ersättningarna därmed höjdes lades planerna på is.

Journalisten Arvid Nikka var en av de som var drivande för att starta klubben. Han slutade på 24 Malmö i september för att ägna sig åt studier.

– Det känns tråkigt att det inte ser ut att bli en klubb. Det hade varit bra att ha en gemensam röst. Men samtidigt kom ju kollektivavtalet av sig självt och det var ju huvudsyftet med att starta klubben, så att alla skulle få samma ersättningar, säger Arvid Nikka.

Många medieföretag som saknar kollektivavtal hävdar att de anställda får minst samma förmåner och ersättningar som i avtalet, men på Journalistförbundet menar man att det inte stämmer.

– Inte om man granskar det närmare. Tittar man på de företagens försäkringslösningar och ersättningsnivåer så är min erfarenhet att det påståendet sällan håller, säger Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet.

– Även om ersättningarna är på avtalsenlig nivå så finns det inget som garanterar att de kommer att fortsätta att vara det eftersom de är ensidigt utgivna av arbetsgivaren. De förmånerna kan dras tillbaka. Kollektivavtalet är en garant för en lägstanivå, det är ett golv som tillförsäkrar villkor. Det finns inget hinder för att betala mer än vad som stadgas i avtalet.

Ersättningsnivåerna för personer som jobbar i produktionsbolagssfären ligger ofta lägre än vad de gör för anställda på företag med kollektivavtal, och Journalistförbundet ska under hösten göra en särskild satsning på produktionsbolagen, särskilt inom TV-branschen.

– Det kan vi göra tillsammans med andra fackförbund och vi kommer att ha möten med bland annat Teaterförbundet och Unionen som också har intresse av att få till stånd avtal. Sedan ska vi sätta press på inköparna, bland annat public service, att ställa krav på sina leverantörer att ha kollektivavtal, säger Johan Lif.

 

FAKTA:

Så många nya avtal tecknades

2011:
2 hängavtal, 6 inkopplingar
2012:
4 hängavtal, 1 inkoppling
2013:
0 hängavtal och 9 inkopplingar
2014:
2 hängavtal, 2 inkopplingar
2015:7 hängavtal, 4 inkopplingar

Fler avsnitt
Fler videos