Gå direkt till textinnehållet

Ledarkrönikör mordhotades 40 gånger

Under loppet av 48 timmar mordhotades Henrik Johansson, ledarkrönikör på Dalarnas Tidning, och hans familj 40 gånger. Trots att personen som hotade honom inte dolde sin identitet dröjde det över två dygn innan polisen agerade.

Henrik Johansson är en av grundarna bakom den antirasistiska sajten ”Inte rasist men”, som granskar rasism och högerextremism. På grund av sitt arbete har han under de senaste åren hotats, trakasserats, utsatts för bombhot och tvingats skaffa skyddad identitet, skriver svt.se.

Efter att han intervjuat en av personerna bakom sajten Granskning Sverige eskalerade hotbilden. Henrik Johansson säger att han mottog omkring 40 direkta hot – både på nätet och via telefon. När personen börjar rikta hot mot en av hans familjemedlemmar kontaktar han polisen. När de inte rycker ut åker han in till den lokala polisstationen.

”Jag bad dem agera, på något sätt, bara markera sin närvaro. Jag lämnar över telefonnummer, tidpunkter, inspelningar och identiteten på den här personen. De tog inte ens in mig på förhör,” säger Henrik Johansson till svt.se.

Annons Annons

Den 9 mars, mer än två dygn efter det första mordhotet, inleder polisen en förundersökning. Efter detta tycker Henrik Johansson att polisen har tagit händelsen på allvar, men är kritisk till det inledande agerandet.

Polisen i Avesta delar inte Henrik Johanssons bild av att de tagit lång tid på sig med att agera.

”Fallet har hanterats som det ska,” säger Joakim Eriksson, gruppchef hos polisen i Avesta till svt.se.

På frågan om det är vanligt att polisen inte åker ut när någon mordhotas svarar Joakim Eriksson att det ”skiljer sig från fall till fall beroende på vilken bedömning som görs. Men man ska inte tveka på att höra av sig till polisen, det ska finnas en grundtrygghet i att vi gör det vi ska och kan.”

 

Fler avsnitt
Fler videos