Gå direkt till textinnehållet

Läraren fick inte komma till tals

PON klandrar Bohusläningen för att ha brutit mot god publicistisk sed i en artikel om föräldrar hållt sina barn hemma i protest mot en lärare.

Artikeln, som blev förstasidestoff i augusti i fjol, grundar sig i det missnöjet flertalet föräldrar kände när de fick reda på vem som skulle bli lärare åt en fjärdeklass. Protester till både rektor och kommun hade inte hjälpt och därför skulle majoriteten av föräldrarna inte låta sina barn få närvara vid skolstarten.

Anledningen var att flera av föräldrarna med äldre barn haft väldigt dåliga erfarenheter av samma lärare.  Enligt en anonym förälder ska hon bland ha utsatt elever för fysiskt våld och annan kränkande behandling. 

I sin anmälan till PON skriver läraren att hon inte har fått möjlighet att kommentera uppgifterna om kränkande behandling och våld som förekom i artikeln.

PON bedömer att läraren i detta fall borde ha fått kommentera uppgifterna och att hon dessutom har varit lätt att identifiera då Bohuslänningen skrivit ut vilken ort skolan låg i.

PON klandrar därför tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Karina Morberg

Fler avsnitt
Fler videos