Gå direkt till textinnehållet

Länstidningen Södertälje klandras för tvillingartikel

Den 3 mars 2012 publicerade Länstidningen Södertälje en artikel om ett tvillingpar som misstänktes för fusk vid en utbildning i samma stad. Pressens Opinionsnämnd klandrar nu tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Av artikeln, som hade rubriken Tvillingar avstängda för studiefusk, framgick att tvillingarna skulle stängas av i två veckor efter misstänkt fusk med en hemtentamen.

De båda studenterna hade försvarat sig med att de ofta diskuterade studierelaterade saker med varandra, men att de hade skrivit sina texter på olika håll.

Tvillingarna, som ansåg att de hade blivit utpekade i ett sammanhang där inget allmänintresse krävde offentlig belysning, anmälde artikeln. Eftersom det inte fanns några andra tvillingpar som studerade på samma utbildning i Södertälje var det lätt att identifiera dem.

Pressens Opinionsnämnd har fastslagit att Länstidningen Södertälje har hanterat situationen föredömligt. Bland annat hade den ansvarige utgivaren erbjudit tvillingarna att tidningen skulle skriva en uppföljande artikel där de fick berätta sin version av historien. Detta till trots bör den ändå klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed då artikeln skadat anmälarna på ett oförsvarligt sätt.

Fler avsnitt
Fler videos