Gå direkt till textinnehållet

”Lajkat gick över gränsen”

”Det är att gå över gränsen och lägga ut barns läsarbrev, barn som vill tas på allvar.” Det säger Kamratpostens chefredaktör Lukas Björkman efter att sajten Lajkat.se publicerat brev som barn skickat till Kamratposten.

Det var i fredags som Lajkat.se publicerade brev från Kamratposten som handlade om relationer och kärlek.

– Jag tycker att Lajkat.se klart har gått över gränsen när de lade ut barns läsarbrev, barn som vill tas upp på allvar, säger Kamratpostens chefredaktör Lukas Björkman till Journalisten.

Han ringde till Lajkats chefredaktör Ehsan Fadakar som efter att han hört Kamratpostens argument tog bort innehållet, något som dagensmedia.se tidigare skrivit om.

Annons Annons

Betydde det att han medgav att de hade gjort fel?
– Han respekterade det jag framförde.

Lukas Björkman är orolig för att barn i framtiden inte kommer att höra av sig till Kamratposten, rädda för att hamna på en vuxensida.

– Sedan handlar det om upphovsrätten. Det är vårt material. När det gäller klipp från Youtube är de redan publicerade. Men det är stor skillnad på ett Youtube-klipp och läsarbrev från Kamratposten.

På Lajkats hemsida står det att man respekterar ”upphovsrätten och anger alltid källan om det är möjligt”. Vidare står det att ”alla videoklippen på Lajkat är publicerade på annan plattform, öppna och inbäddningsbara. Därför utgår vi från att upphovsinnehavaren vill ha större spridning på sitt innehåll.”

Om någon inte vill att Lajkat sprider en länk vidare uppmanas man ta kontakt med Lajkat.

– Om Lajkat vill publicera vårt material måste vi i så fall samarbeta och inte publicera nutida läsarbrev. säger Lukas Björkman.

Journalisten har sökt Ehsan Fadakar. Till Dagens Media säger han att man inte hade frågat Kamratposten om de fick publicera texterna och bilderna.

På frågan om det finns en gräns för vad Lajkat kan publicera utan att i förväg fråga upphovsrättsinnehavaren svarar Ehsan Fadakar att det finns en gräns.

”Men när det kommer till nätet så finns det inte jättetydliga regler. Ställer ni t.ex. den här typen av frågor till Twitter eller Facebook när andras bilder eller citat publiceras direkt där? Om inte, varför gör ni inte det?”, svarar han i ett mejl till Dagensmedia.se.

Lajkat.se ägs av Schibsted.

Fler avsnitt
Fler videos