Gå direkt till textinnehållet

Kurdiska TV-kanaler stängs ner

Den franska satellit-TV-operatören Eutelesat har beslutat att ta bort de kurdiska TV-kanalerna Med Nuçe TV och Newroz TV från sitt utbud. Detta efter påtryckningar från regeringen i Turkiet, enligt Europeiska journalistfederationen, EFJ.

I sitt utbud har Eutelesat närmare 6 000 TV-kanaler. Förra veckan kom beskedet att satellit-TV-operatören beslutat att inte längre distribuera de kurdiska kanalerna Med Nuçe TV, som sänder från Belgien, och Newroz TV som sänder från Stockholm.

– Jag tycker att Eutelesat agerande är skamligt och oacceptabelt. Det är pinsamt att Eutelesat hjälper Turkiets despotiska ledare Recip Tayyip Erdogan att strypa kritik och oppositionella medier utanför Turkiets gränser, säger Kurdo Baksi, svensk-kurdisk journalist.

I ett uttalande skriver Eutelesat att ”innehållet inte är i linje med direktiven och de allmänna villkor mellan oss liksom med de lagar som reglerar TV-distribution i Europa och omgivande länder”.

Enligt EFJs källor har Eutelesat utsatts för påtryckningar från Turkiet att plocka bort Med Nuçe TV eftersom Turkiet anser att det är en kanal som stödjer PKK.

”Vi har skickat ett meddelande till Rodophe Belmer, Eutelesats VD, för att han åter ska öppna signalen för kurdiska Med Nuçe TV för att på så  sätt skydda mångfalden i medierna och respektera kurdiska folkets rätt till information. Vi behöver inte hålla med det politiska innehållet i kanalen, men de har rätt att uttrycka sin åsikt i ett demokratiskt samhälle. Eutelesat bör inte bidra till turkiska myndigheters brott mot medier,” skriver EFJ i ett uttalande.

Fler avsnitt
Fler videos