Gå direkt till textinnehållet

Kulturutskottet vill ha utredning om 8 Sidor

Regeringen anser att den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor ska tas över av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. En majoritet i kulturutskottet föreslår i stället att riksdagen säger ja till en motion om att regeringen ska utreda tidningens framtid inom ramen för public service. Regeringspartierna reserverar sig.

8 Sidor är en nyhetstidning på lättläst svenska som i dag ges ut av Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur, Centrum för lättläst. Regeringen har lämnat ett förslag till riksdagen om att statens stöd till stiftelsen ska avvecklas och att Myndigheten för tillgängliga medier bör överta ansvaret, som Journalisten tidigare skrivit om.

I stället för att 8 Sidor ska upphandlas av Myndigheten för tillgängliga medier anser kulturutskottets majoritet att regeringen ska utreda frågan om tidningen har en framtid inom ramen för ett public service-uppdrag.

Bakom förslaget står en utskottsmajoritet som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverar sig mot utskottets förslag.

Debatt om 8 Sidor är planerad till den 17 juni. Debatten sänds via webb-TV.

Fler avsnitt
Fler videos