Gå direkt till textinnehållet

Kulturredaktionerna på tå inför litteraturpriset

Landets kulturredaktioner står på tå i väntan på att få veta vem som tilldelas Nobelpriset i litteratur. Journalisten har pratat med några förväntansfulla kritiker och redaktörer inför den stora händelsen.

I dag tillkännages vem som vinner Nobelpriset i litteratur. Journalisten har pratat med några av landets stora kulturredaktioner och alla är fulla av förväntan.

Åsa Beckman är litteraturkritiker på Dagens Nyheter.

Vem hoppas du vinner?
– Jag velar mellan Svetlana Aleksijevitj och Don DeLillo. Med DeLillo tänker jag att den moderna amerikanska romanen har inte belönats än, därför borde han få priset. Aleksijevitj borde få priset för att hon gör en fantastisk blandning mellan skönlitteratur och journalistik.   

Annons Annons

Hur går snacket på redaktionen?
– Det går lite olika rykten som man försöker tyda, men sanningen är att Akademien inte läcker längre. Jag känner att de sista åren har Akademien börjat dela ut priser för historieskrivningens skull, så det kan bli en författare som borde fått priset för 20 år sedan Det blir vi lite stressade av eftersom det gör det svårare att gissa än någonsin.  

Vad tycker du om bevakningen kring litteraturpriset?
– Jag tycker det är häftigt att en dag om året så är litteratur en så stor nyhet, att redaktionerna står på tårna och konkurrerar om att ha den bästa bevakningen, säger hon och fortsätter:

– Det har ju också dykt upp en del djur i bevakningen. När det började var det som en liten lek med hur svårt det är att tyda alla små tecken från Akademien, vilket ger ungefär samma utfall som att låta ett djur gissa. Nu har djurtipsen exploderat, så nu tror jag att det spåret är kört till vägs ände.

Madelaine Levy är litteraturredaktör på Svenska Dagbladet.

Vem hoppas du vinner?
– Jag har två favoriter. Anne Carson och Joan Didion. Anne Carson framför allt för hennes poesi och för att hon har en så mäktig relation till tiden, där hon plockar från antiken, lär oss om samtiden och blickar hela vägen in i evigheten, säger hon och fortsätter:

– Joan Didion för att hon inte skriver som någon annan och för att hon nog givit en röst till de som sörjer mer än någon annan i världen.

Hur går snacket på redaktionen?
– Vi har gjort en omröstning mellan våra kritiker och andra redaktionsmedlemmar på Kulturen. Där blev Svetlana Aleksijevitj en stor favorit. Det var intressant att ett till fem i omröstningen var kvinnor. Så om man tittar bland de kandidater vi röstade fram så är det främst relativt unga kvinnor.

Vad tycker du om bevakningen av litteraturpriset?
– Det är väldigt roligt. Det som är positivt är att kvalitetslitteraturen hamnar i fokus under den här tiden. Jag tycker överlag att bevakningen är bra, jag följer den med nöje, även om den kanske är lite ensidig ibland.

Ingrid Norrman är kulturchef på Göteborgs-Posten.

Vem hoppas du vinner?
– Svetlana Aleksijevitj naturligtvis. För att hon använder sitt skrivande för lyfta fram berättelser om människor som annars skulle ha tystnat. Dessutom är hon ju en av GP Kulturens skribenter, så det skulle kännas extremt roligt och välförtjänt om hon vann.

Hur går snacket på redaktionen?
– Alla sitter och bara väntar på att få skrika Svetlana, men det är omöjligt att gissa. Det kan vara någon man väntat på i 20 år så man får vara beredd på vad som helst. Men jag tycker att det alltid har varit någon som finns på topplistan de senaste åren.

Vad tycker du om bevakningen av litteraturpriset?
– Det är roligt att gissningar om vem som vinner kommit in på bettinglistor och att det skrivs mer och mer om det. Allt som väcker intresse för litteratur är jätteroligt.

Olof Åkerlund är litteraturredaktör på Sydsvenskan.

Vem hoppas du vinner?
– Min favorit är Anne Carson, men jag tror inte att hon vinner. Hon är en unik poet och essäist.

Hur går snacket på redaktionen?
– Just nu står vi och väntar och har kontakt med korrespondenter runt om världen som står beredda. Vi förbereder ett antal texter på de mest väntade vinnarna, men tycker att det är kul när det blir någon oväntad.

Vad tycker du om bevakningen av litteraturpriset?
– Jag tycker generellt att redaktionerna kraftsamlar bra inför det här. Men framför allt gillar jag det som kommer efteråt på kultursidorna, det som är skrivet med lite mer eftertanke.

Fler avsnitt
Fler videos