Gå direkt till textinnehållet

Kulturministern föreslår omställningsstöd till tidningar

I en intervju i Folkbladet säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att krisen för dagstidningarna är allvarlig och att hon kommer att ta upp frågan i riksdagen.

Alice Bah Kuhnke är på resa i norra Sverige och ställde upp på en intervju för Folkbladet som ges ut i Umeå. Hon kommenterar bland annat att antalet lokalredaktioner minskat med 34 procent på tio år och att hundratals journalister blivit uppsagda.

”Det här är väldigt allvarligt, för det betyder att människor inte ges förutsättningar att uppmärksammas och informera sig om vad som sker i deras närhet och som kan påverka deras liv. Och om man inte nås av den informationen kan man heller inte utnyttja sina demokratiska rättigheter, att höja sin röst eller driva en fråga eller förenas med andra, ” säger Alice Bah Kuhnke till Folkbladet.

Hon håller med om den kritik som den parlamentariska presstödskommittén fått om att presstödet är inriktat på papperstidningar och inte anpassat till den digitala utvecklingen.

Annons Annons

”Det är ju precis så. Det stora är ju digitaliseringen och det är den frågan som vi måste förhålla oss till. Där finns det andra förslag som handlar om ett omställningsstöd”, säger Bah Kuhnke.

Till Folkbladet vill hon inte ge exempel på hur ett sådant omställningsstöd skulle kunna se ut, bara att det finns förslag från såväl aktörer som politiker.

Förändringar inom presstödet kommer inte förrän 2017, vilket många medier anser är för sent.

”Därför kommer jag att lyfta några av presstödskommitténs förslag i ett första skede, sannolikt i en proposition. Redan för år 2015”, säger Alice Bah Kunhke.

Hon säger också att gränsen på 12 000 exemplar för att få fullt presstöd troligen kommer att justeras under 2015.

Fler avsnitt
Fler videos