Gå direkt till textinnehållet

Kulturen kan lära sig från sporten

Sportjournalistiken har utvecklats: den bevakar nya sporter, tar tillvara på den digitala tekniken och twittrar exempelvis från matcher. Kulturjournalistiken står och stampar på samma ställe. Det var kontentan av seminariet om vad två genrer inom journalistiken kan lära sig av varandra.

Daniel Rooth, sportchef på Helsingborgs Dagblad, konstaterade att sportjournalistiken tagit tillvara på den digitala tekniken, och då det är större sportevenemang liverapporterar reportrar, twittrar, gör radioinslag och recenserar matchen. Tidigare måste man gå till en arena för att se en match. Nu går det att följa ett lag på så många olika plattformer.

– Vi har också fått skribenter som Erik Niva och Simon Bank som sätter in sporten i ett omvärldsperspektiv. De har blivit skola för många yngre skribenter, sade Daniel Rooth.

Sveriges Radios kulturreporter Anneli Dufva höll till viss del med om att kulturjournalistiken inte i lika stor utsträckning anammat den digitala tekniken fullt ur och prövat nya sätt att berätta. 

– Sportjournalisten har ett gott självförtroende. De vet vad de gör och har sina läsare. Kulturjournalistiken befinner sig i ett tuffare läge. Det ställs frågan varför vi finns, vad gör vi? Kulturartiklar får inte lika många klick, påpekade Anneli Dufva.

Med på seminariet var chefen för Helsingborgs stadsteater, Kajsa Giertz. Hon sade att hon skulle vilja att teatern var lika öppen mot journalister som idrottsklubbar, men att hon måste ta hänsyn till att inte alla på teatern vill bli störda under repetition.

– Det behövs en kulturförändring inom teater, sade Kajsa Giertz.

Daniel Rooth påpekade att Helsingborgs Dagblad lyssnar av och är öppen för nya sporter som blir populära, som kampsporter, parkour och danstävlingar. Genom mätningar på nätet kan de också de vilka texter och sporter som är populärast.

– Inom kulturen jobbar vi enligt andra kriterier. Vi kan recensera en bok för att den är viktig men kanske inte kommer att bli så mycket läst, vi uppmärksammar en teateruppsättning för att vi anser den vara viktig även om det kanske inte är så många som besöker teatern, sade Anneli Dufva.

Fler avsnitt
Fler videos