Gå direkt till textinnehållet

Kuhnke ska besöka Mittmedia

I går bjöd Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg in Alice Bah Kuhnke till redaktionen via Instagram. Nu har kulturministern tackat ja till inbjudan.

Journalisten rapporterade i går om Mittmedias styrelseordförande Jan Friedmans öppna brev till Alice Bah Kuhnke. Bland annat vill han att regeringen tittar på ett förändrat public service-stöd så att exempelvis Mittmedia skulle kunna utföra en del av det arbetet ”på entreprenad”.

Efter förra veckans nyhetstäta dagar kring Mittmedias två så kallade förslag kring framtidsstrategier för de 28 tidningarna stod det också klart att kulturministern ser allvarligt på situationen för de svenska medierna.

”Det här är oerhört oroväckande. Men det var som sagt inte nytt för mig att medierna i stort, och lokalmedia specifikt, står vid kanten av ett stup”, sa Alice Bah Kuhnke exempelvis till DN.

Annons Annons

Därför valde även Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg i måndags att bjuda in kulturministern till redaktionen för att diskutera branschen och att ge en bild av hur tidningen jobbar med den lokala journalistiken i Gävle, skriver GD.

Under tisdagsmorgonen tackade Bah Kuhnke ja till inbjudan. Via sitt Instagramkonto.

”Att samtala med journalister, ägare och med många andra om mediernas demokratibärande roll och hur den ska upprätthållas är en av de saker jag har ägnat och kommer vilja och behöva ägna mycket (!) tid åt. Det är en gemensam utmaning av största slag vi står i. Med andra ord vill jag förstås gärna tacka ja till din inbjudan och ser till att någon av mina medarbetare tar kontakt. Jag önskar dig en bra dag!, skriver kulturministern som svar till Anna Gullberg (bilden).

Foto: Linda Berglund

Anna Gullberg är glad över responsen.

– Jag vet ännu inte när hon kommer men det är sagt att hon ska ta kontakt med mig om en tid så får vi se. Jag hoppas att hon kommer så snart som möjligt eftersom det är angelägna tider nu när Medieutredningen ska fram i november, säger hon till Journalisten. 

Vad ska ni prata om mer specifikt? 

– Hon rör ju sig med de här frågorna och sitter i bland med i TV-soffor med andra experter. Då ser jag oftast personer som Martin Jönsson (DN red.anm) eller PO Tidholm (frilans) som får prata om de här frågorna, och ingen av dem är ju verksam inom lokaljournalistiken. Om hon vill ge sig ut i verkligheten så hoppas jag att hon vill prata med våra journalister om vad de ser. Man behöver den blicken också. Jag hoppas vi kan prata om de lösningar som Mittmedia ser framåt, men också de utmaningar som finns för alla i branschen. 

Tror du hon kommer lyssna och ta till sig det ni vill, bland annat den här frågan att förändra public service-stödet?

– Jag hoppas hon är öppen och lyssnar, hon verkar ju vara en nyfiken minister med ett modernt synsätt på sociala medier, inte minst nu när hon svarar mig på Instagram. Men det är svårt att veta ännu vika frågor hon verkligen tar till sig. Jag hoppas hon är villig att tänka nytt, och då tycker jag inte det är orimligt att även SVT och SR kan ingå i ett nytt tankesätt. Sen kanske det inte landar exakt i den riktnigen som vi önskar, men det är självklart att hon borde titta på det.

Fler avsnitt
Fler videos