Gå direkt till textinnehållet

Krönlein tar avstånd från DN-bojkott

GPs chefredaktör Cecilia Krönlein tar avstånd från den bojkottskampanj som Marika Formgren, gästkrönikör på GPs ledarsida, har dragit igång som reaktion på ett inlägg på en hatsajt. Efter inlägget på hatsajten och bojkottskampanjen växte hotbilden mot de utpekade journalisterna, samt mot Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

Journalisten berättade på måndagen att Marika Formgren, som sitter i Magasinet Neos redaktionsråd och som har medverkat med en gästkrönika på Göteborgs-Postens ledarsida i början av augusti, uppmanar till bojkott av Dagens Nyheter. Orsaken är en krönika av den anonyma bloggaren Julia Caesar på hatsajten Snaphanen där hon kritiserar DN-reportern Niklas Orrenius, och frilansjournalisten Annika Hamruds arbetsmetoder.

Cecilia Krönlein, chefredaktör på Göteborgs-Posten, skriver i ett mejl till Journalisten att hon tar avstånd från Marika Formgrens uppmaning till bojkott.

”Formgren är inte medarbetare på GP. Marika Formgren var en av flera externa skribenter som i somras fick skriva EN gästkrönika på GPs ledarsida. Det betyder inte att GPs ledarredaktion delar Formgrens åsikter eller att GP kan ta ansvar för vad Formgren skriver på sin privata blogg. Vi har helt enkelt inget med Marika Formgren att göra. Hennes uppmaning till bojkott av DN tar jag totalt avstånd ifrån”, skriver Cecilia Krönlein i mejlet.

Annons Annons

Samtidigt växer kritiken mot Göteborgs-Posten och mot Magasinet Neo, där Marika Formgren alltså sitter i redaktionsrådet.

Politism skriver:
”En skribent som anlitas av en förmodat seriös ledarsida uppmanar rasister från hela landet att organisera en gemensam kampanj där man går i krig med DN. Det är i det närmaste historiskt. Och inte på ett bra sätt.”

Eskilstuna-Kurirens ledarsida skriver:
”Etablerade opinionsbildare ger parkettplats och skänker strålglans till en person som tar rasbiologer i försvar och deltar i hets mot journalistkollegor. Det räcker nu. Dessa publicister måste börja hålla rent åt höger. Det måste vara färdiglekt med extremister.”

Reaktionerna på Julia Caesars krönika har också medfört att hoten ökat mot andra journalister under helgen. Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har fått motta flera hot, och en videofilm där Journalistens utsända misslyckas med att få en intervju med Peter Wolodarski i Almedalen, används som tillhygge av nazistiska och rasistiska grupperingar för att hetsa mot Peter Wolodarski. Journalistens chefredaktör Helena Giertta har därför beslutat att tillfälligt ta ned filmen från Journalistens Youtubekanal.

Journalisten har sökt Marika Formgren samt Magasinet Neos chefredaktör Paulina Neuding för intervjuer.

Fler videos
Fler avsnitt