Gå direkt till textinnehållet

Kritikstorm mot bild av Merkel i huvudduk

Tyska TV-kanalen ARD kritiseras för att ha använt en bild av Angela Merkel i huvudduk i samband med ett inslag om tvingande flyktingkvoter. Kritikerna jämför bildvalet med främlingsfientlig propaganda. 

Den tyska TV-kanalen ARD får stark kritik efter att ha använt en bild av förbundskanslern Angela Merkel iförd huvudduk. Bilden användes i en direktsändning som bakgrund i studion i ett inslag om tvingande flyktingkvoter. Det rapporterar BBC.

Bilden liknar de islamfientliga Pegida använder vid sina demonstrationer och nu anklagas ARD för att sprida propaganda mot invandring. Kanalen har bemött kritiken och säger att avsikten med bilden är att ”väcka människors uppmärksamhet” och att hylla ”västvärldens bedrifter, yttrandefrihet, pressfrihet och jämställdhet”.

ARDs inslag har också lett till många starka reaktioner på sociala medier. Till exempel så jämför den tyske journalisten och författaren Jakob Augstein kanalens rapportering med det tyska nynazistiska NPDs sätt att kommunicera sitt budskap.

Fler avsnitt
Fler videos