Gå direkt till textinnehållet

Kritik när SVT tar bort recensenter

(UPPDATERAD) Alla fasta recensenter inom bok- och film försvinner när SVT sjösätter sitt nya Gomorron Sverige-program. Ett beslut som väcker kritik i Kultursverige.

I SVT:s Gomorron Sverige sänds varje vecka minst ett inslag med recensioner av aktuella böcker. Även filmkritiken har ett fast utrymme i morgonsändningarna på fredagar. Från den 1 september slutar dock alla bok- och filmrecensenter samt paneldeltagarna, skriver DN.

Det här har utlöst en rad kritik från olika håll i landet:

”Så märkligt. Inga bokrecensioner i framtidens @gomorronsverige? SVT har 4,5 miljarder i budget… men inte plats för 10 minuter böcker?”, skriver Daniel Sandström, litterär chef och förläggare på Albert Bonniers förlag på Twitter.

”Ja, det är trist att SVT inte tycker att man kan lägga 10 min/vecka på böcker. Och att boknyheter inte räknas som nyheter”, twittrar litteraturkritikern Yukiko Duke, en av de recensenter som regelbundet har medverkat i ”Gomorron Sverige”.

Till SRs Kulturnytt säger Yukiko Duke att det som är allvarligt är att SVT tycker att de inte behöver en fast punkt för bokrecensioner och filmrecensioner.

”Det är oroande med den sortens nyhetsbegrepp där kulturen inte ryms”, säger Yukiko Duke.

Även Expressens kulturchef Karin Olsson och SVDs litteraturkritiker Margit Richert kritiserar beslutet i var sin text.

SVT har ännu inte ha helt klart för sig hur det nya morgonprogrammet kommer att se ut i detalj. Men det nya nyhetsfokuset gör att programmet inte kommer ha fasta punkter varje vecka av magasinskaraktär, menar Marit Hübinette som är projektledare för Morgonstudion.

"Morgonstudion är ett helt nytt program som har totalt nyhetsfokus. Uppdraget är att göra ett nytt program med innehåll som vi skapar från och med nu – redaktionen formerades för bara ett par veckor sedan. I uppdraget ligger att allt ska handla om nyheter och att ämnesmix ska vara mycket bred. Vad gäller kultur kommer vi dagligen satsa i mycket högre grad än vad Gomorron Sverige gör idag", skriver hon i ett mejlsvar till Journalisten.

Som Journalisten skrivit tidigare har även valet av programledare för Morgonstudion” kritiserats för brist på mångfald. Bland annat har ett antal medarbetare på SVT anklagat SVT:s divisionschef Anne Lagercrantz för att inte leva upp till public service-bolagets egna målsättningar om mångfald.

Fler avsnitt
Fler videos