Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot polissekretess kring asylboenden

”Fullständigt bisarrt”, säger offentlighetsexperten Nils Funcke om att polisen hemlighåller statistik om brott på och mot asylboenden.

Redan i söndags avslöjade Värmlands Folkblad att polisen inte berättar hur många brott som berör flyktingar. VF begärde förra året att få ta del av alla händelserapporter rörande brott som sker på eller mot länets flyktingboenden, men både händelserna och deras antal är hemligstämplade av Polismyndigheten.

I dag avslöjar Dagens Nyheter att samtliga utredningar om våld, hot och andra brott på/mot asylboenden kodas med siffran 291 om hålls hemliga för medier. Enligt ett internt dokument som DN tagit del av och som enligt DN inte diarieförts inom polisen, står: "Angående resurskod 291 som blivit känd för media. Koden används som arbetsmaterial för den dagliga lägesbilden. Den dagliga lägesbilden är hemligstämplad varför det som står där inte ska lämnas ut".

Hemligstämpeln ska enligt DN gälla så länge den så kallade Almainsatsen, en "särskild händelse" som beslutades om i september på grund av det snabbt stigande antalet asylsökande, fortfarande pågår.

Annons Annons

Offentlighetsexperten Nils Funcke säger till DN att det är ”fullständigt bisarrt” att påstå att till och med övergripande statistik om omfattningen av insatsen skulle kunna skada polisens arbete, vilket sekretessbeslutet som DN redogör för hävdar.

Thomas Wallberg, kommenderingschef för Alma, säger till Värmlands Folkblad att så snart den särskilda händelsen avslutas, ”vilket den sannolikt kommer att göra innan februari är slut, kommer vi allra troligast att bli betydligt öppnare”.

Fler avsnitt
Fler videos