Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot PEN-pris till Charlie Hebdo

Årets yttrandefrihetspris från amerikanska PEN går till Charlie Hebdo. Det har fått sex kända författare att gå i taket.

De har nu dragit sig ur nästa veckas prisceremoni i New York. Bland författarna som är kritiska till att ge PEN-priset till den franska satirtidningen finns bland annat Rachel Kushner och Michael Ondaatje, skriver SR. I USA var det  – till skillnad från Europa – få tidningar som publicerade satirteckningarna i solidaritet med den franska tidningen efter terrorattacken.

”Om någon i USA offentligt uttrycker sig rasistiskt skulle han inte få någon sympati alls – inte ens yttrandefrihetsfundamentalisterna skulle hurra – ingen! För vi har som samhälle bestämt att vi inte vill använda vår frihet på det sättet”, säger exempelvis Garry Trudeau, en av de största satirtecknarna i USA, enligt SR.  

Trudeau har fått ge röst åt de sex avhoppande författarna trots att han inte själv är inbjuden till ceremonin. Bland de avhoppande författarna har bland annat Peter Carey, Rachel Kushner och Michael Ondaatje, uttalat sig skriftligt om beslutet och anser att PEN "blundar för den arrogans som tidningen utsätter en stor och maktlös del av Frankrikes befolkning för".

Annons Annons

Men de finns också de som ser annorlunda på saken. Salman Rushdie är en av författarna som gillar PENs beslut, han anklagar de sex författarna för att ”bistå fanatismen i dess strävan att skrämma till tystnad”.

Fler avsnitt
Fler videos