Gå direkt till textinnehållet

Kristoffer Örstadius: ”JOs handläggningstid är för lång”

Det tog 16 månader för Nordanstigs kommun att fatta beslut om en begäran att få ut allmänna handlingar som Dagens Nyheters reporter Kristoffer Örstadius lämnade in i mars 2014. En bidragande orsak till fördröjningen är att JOs handläggningstid var över ett år. ”Detta öppnar för myndigheter att stoppa granskningar”, säger Kristoffer Örstadius.

Journalisten har tidigare berättat om Nordanstigs kommun extremt långa handläggningstid. Justitieombudsmannen kritiserade i slutet av juni i år kommunen för brottet mot Tryckfrihetsförordningen och kallade hanteringen för ”oacceptabel”.

Efter JO-kritiken har kommunen till slut skickat ett skriftligt avslagsbeslut till Kristoffer Örstadius. Förfrågan rörde uppgifter om vilken hjälp kommunen gett elever som fått underkänt i matematik.

– Artikeln publicerades i mars förra året. En tid efter publiceringen riktade Skolinspektionen allvarlig kritik mot Nordanstigs kommun. Hade vi fått ut handlingarna hade vi kunnat identifiera problemen och rapportera om dem tidigare, säger Kristoffer Örstadius.

– Det är JO-kritiken som lett fram till att jag nu fått beslutet, men handläggningen hos JO har också varit fruktansvärt lång – över ett år. Detta öppnar för myndigheter att stoppa granskningar. Kommunen får inget annat straff än kritiken från JO.

Kristoffer Örstadius kommer inte att överklaga avslagsbeslutet.

Fler videos
Fler avsnitt