Gå direkt till textinnehållet

Krimreporter överklagade – fick rätt till tjänst

Carl Larsson är en etablerad kriminalreporter som bland annat nominerats till Guldspaden för sina grävreportage kring polisens arbete. Men när han sökte ett vikariat som kommunikatör på Polismyndigheten så valde man bort honom och anställde en kvinna med betydligt mindre erfarenhet. Nu ger Statens överklagandenämnd Carl rätt – polisen måste erbjuda honom jobbet.

Carl Larsson, 40, nominerades för en Guldspade så sent som 2014 för sin granskning av dödsolyckan vid Hjulstabron, där två unga män omkom efter att ett polisbefäl beordrat en broöppning. Han har också gästföreläst på JMK och Gräv 15 i hur man granskar polisen. Men efter att han sökt ett vikariat på tio månader som kommunikatör vid Polismyndigheten fick han dock beskedet ”nej tack”.

I stället anställde man en yngre kvinna med betydligt mindre erfarenhet.

Det fick honom att vända sig till Statens överklagandenämnd för att testa ärendet och i sitt beslut lämnar nämnden inget utrymme för tolkning.

Annons Annons

”Carl Larsson får med hänsyn till sin breda och omfattande arbetslivserfarenhet anses skickligare än NN. (Reds anonymisering) Det har inte framkommit något i ärendet som är av beskaffenhet att ändra den bedömningen”, skriver nämnden.

Jennie Bergling är huvudansvarig för ärendet vid Statens överklagandenämnd.

– Det är annonsens kravprofil som utgör ramen för nämndens bedömning. Nämnden har kommit fram till att med hänsyn till hans breda och omfattande erfarenhet får Carl Larsson anses vara skickligare, säger hon.

Enligt nämndens beslut måste Carl Larsson nu erbjudas jobbet, bara man kommer överens om detaljerna som lön och när han kan börja. Men för att göra det extra krångligt så har beslutet dragit ut på tiden vilket gjort att den utlysta vikarietjänsten redan är tillsatt, det tio månader långa vikariatet går nämligen ut den 31 mars 2016.

Enligt Fredrik Wallén vid Polis­myndigheten, gallrades Larsson bort redan i ett tidigt stadium.

– Det är bara att konstatera att vi fick 13 ansökningar i det här ärendet och inledningsvis gjorde vår HR-avdelning tillsammans med oss en grovgallring och där kom Larsson inte med, säger Fredrik Wallén.

Har det någon koppling till att Carl Larsson tidigare granskat polisen?
– Nej absolut inte, vi är en stor kommunikationsavdelning och många av oss är journalister som tidigare jobbat med olika saker, säger Wallén.

Att Carl Larsson blev bortvald tror han själv beror på kön eller ålder. Eller båda två tillsammans.

– Det går i alla fall inte att utesluta att det är så, säger han.

Fredrik Wallén håller inte med.

– Nä, inte alls. Vi sökte en vikarierande kommunikatör, oavsett kön, menar han.

Att polisen missar, eller väljer bort en person med så mycket erfarenhet inom området, kan han dock inte förklara.

– Vi gjorde listor och tyckte att som vi formulerat oss i annonsen, där hade vi andra som uppfyllde kraven. De andra kom inte med och där har nu Statens överklagandenämnd, som har sista ordet i frågan, gjort en annan bedömning och den gäller självklart.

Carl Larsson vet dock inte längre om han kan ta jobbet eftersom han sedan han sökte tjänsten hoppat på juridikstudier och tagit tjänstledigt från SVT.

– Mitt ombud på Journalistförbundet har kontakt med polisen och jag ska ha ett samtal med polisens HR-chef i ärendet, men jag vill inte föregripa det där, säger Larsson om framtiden.

Men vill du ha jobbet?
– Det är en svår fråga att svara på. Jag kan konstatera att en tiomånaders anställning hade varit en stor tillgång för mig. Nu blir det max tre månader och värdet av en så kort anställning är begränsad. När jag inte fick jobbet fortsatte jag studera i stället.

 

FAKTA:
Det är ovanligt att Statens överklagandenämnd ger en person rätt i liknande fall. Enligt uppgift från nämnden beslutades bifall till klagan bara i cirka 2,3 procent av alla ärenden 2014.

Fler avsnitt
Fler videos