Gå direkt till textinnehållet

Kräver bättre skydd för visselblåsare

I dag inleder Europarådets parlamentariska församling en fem dagar lång sommarsession i Strasbourg. Bland annat ska man ta ställning till en resolution för bättre skydd åt visselblåsare. Nu går fyra svenska riksdagsledamöter ut i ett debattinlägg på SvD och uppmanar sina riksdagskollegor att rösta ja till resolutionen.

Debattinlägget har undertecknats av Cecilia Magnusson (M), Mathis Sundin (FP), Jakop Dalunde (MP) och Jens Holm (V), som nyligen var och träffade världens kanske mest kände visselblåsare Edward Snowden.

I Svenska Dagbladet skriver ledamöterna att de uppmanar sina kollegor i riksdagen att rösta ja och kritiserar samtidigt skyddet för svenska visselblåsare.

”Skyddet för visselblåsare i Sverige är i dag bristfälligt, något som bland annat har påpekats av organisationen Transparency International i rapporten Whistleblowing in Europe”, skriver de.

Den 18 mars antog Europarådets utskott för rättsliga frågor och mänskliga rättigheter ett förslag till en resolution om hur skyddet för visselblåsare kan förbättras. Där uppmärksammades bland annat problemet med att nationella lagstiftningar oftast inte gäller för personer som lämnar uppgifter om nationella säkerhets- och underrättelsefrågor. 

”Av församlingens 318 ordinarie ledamöter är sex svenska riksdagsledamöter. Vi uppmanar våra riksdagskollegor att rösta ja till resolutionsförslaget och verka för att ledamöter från andra länder gör detsamma” skriver riksdagsledamötena.

Europarådets resolutioner är dock bara rådgivande och inte bindande. För att rekommendationerna i resolutionen ska bli verklighet krävs därför åtgärder av regeringar runt om i världen.

Fler avsnitt
Fler videos