Gå direkt till textinnehållet

Kraftiga reaktioner mot beslut om husrannsakan

I april slog beväpnade rånare till mot en guldbutik i Kista galleria och Aftonbladet fick bilder av en tipsare. Aftonbladet maskade bilderna och publicerade, nu vill polisen göra husrannsakan och söka efter de omaskade bilderna. Det här orsakar massiv kritik från både Jan Helin och andra medieprofiler.

Journalisten har tidigare berättat om polisens påtryckningar mot Folkbladet i Umeå för att lämna ut källskyddat material efter att en reporter mördades. Även SR har protesterat, och fått rätt, när Internationella åklagarkammaren ville granska den mördade reporterns dator.

När Aftonbladet publicerade bilderna på Kista-rånaren maskade man ansiktet på en person vars ansikte man annars kunde se. Det gjordes av pressetiska skäl eftersom Aftonbladet inte kunde vara säker på att personen på bilden begått brottet, skriver man på sin egen sajt.

Solna tingsrätt har nu gett polisen rätt att göra husrannsakan i Schibstedhuset för att söka efter materialet. I domen skriver man:

Annons Annons

”Tingsrätten förordnar, med stöd av 28 kap. 1 § andra stycket rättegångsbalken, att husrannsakan får företas på tidningen Aftonbladets redaktion i syfte att eftersöka och beslagta den IT-enhet/IT-enheter som innehåller omaskerade bilder av misstänkta gärningsmän."

Det här har fått både Jan Helin och andra medieprofiler att se rött.

”Det är min uppgift som ansvarig utgivare att värna källskyddet, det är stadgat i lag”, säger publisher Jan Helin till sin egen tidning.

Aftonbladet vill hitta ett sätt att lösa problemet utan att källan röjs, men går inte det så är man beredd att koppla in tidningens advokater.

”Vi har inget intresse av att försvåra polisens arbete. Men samtidigt så får vi enligt svensk lag inte bryta källskyddet”, säger Jan Helin.

Aftonbladet får stöd av en rad medieprofiler som reagerat på att källskyddet kan röjas. Bland annat är Expressens Thomas Mattsson kritisk i sin blogg:

”Det blir nog svårt att upprätthålla tron på att Tryckfrihetsförordningen kan skydda så kallade meddelare om maskade fotografier på rånare ska anses kunna lämnas ut till polis (…). Förtroendet för det grundlagsskyddade källskyddet ska inte äventyras (…) Jag tycker det är en oroande utveckling att polisen agerar så här”, skriver Mattsson.

Även prisbelönta grävaren Josephine Freje är kritisk på sin Twitter:

"Jag ser med stor oro på beslutet om husrannsakan på Aftonbladet. Grundlagsskyddat #källskydd måste komma först, går att lösa på andra sätt!"

Johan Wirfält, journalist och debattredaktör reagerar också.

"Som sagt: Källskyddet heligt. Är husrannsakan på Bladet verkligen förenligt med lagen om meddelarfrihet?" Skriver han på Twitter.

Fler avsnitt
Fler videos