Gå direkt till textinnehållet

Kortare arbetstider på Mittmedia

Journalistklubben och arbetsgivaren på Mittmedia är överens om omfattande arbetstidsförkortningar för journalister som jobbar obekväma arbetstider. Några anställda får en veckoarbetstid på 31 timmar. ”Vi är nöjda med avtalet”, säger journalistklubbens ordförande på Mittmedia Tomas Backlund (bilden).

Sedan december förra året har journalistklubben på Mittmedia och arbetsgivaren förhandlat om arbetsmiljöavtalet från 1981. Avtalet som var en del av det centrala kollektivavtalet hanterades lokalt, och medförde arbetstidsförkortningar för olika grupper av journalister.

Mittmedia som består av 18 tidningar har därför 18 olika arbetsmiljöavtal, varav många har blivit daterade. Till exempel fanns inte webbredaktörer 1981, medan korrekturläsare ofta fick del av arbetstidsförkortningarna, och sådana finns inte kvar inom Mittmedia.

Nu har parterna lokalt enats om ett reviderat arbetsmiljöavtal för alla journalister i koncernen. Avtalet bygger på att ju mer obekväm arbetstid man har i sitt schema, desto större del av arbetstidsförkortningen får man.

– Avtalet måste först godkännas av de centrala parterna eftersom det handlar om en nytolkning av ett centralt kollektivavtal. Om parterna godkänner vår lösning kommer det att medföra att många journalister som till exempel jobbar många sena kvällar eller har många skiftbyten kommer att få kortare arbetstid, säger Tomas Backlund.

– Med undantag för sportmedarbetare är det nya avtalet frikopplat från funktioner. Det som spelar roll är i stället om man går på tuffa scheman.

Är det någon som kommer att få mer arbetstid som följd av avtalet?
– Några personer kan komma att bli av med en viss förkortning jämfört med hur det har sett ut historiskt, men de har å andra sidan också blivit av med sina obekväma arbetstider de senaste åren. För det stora flertalet som påverkas innebär detta en arbetstidsförkortning.

De som för den största arbetstidsförkortningen är den nystartade nattwebben i Sundsvall, som Journalisten berättat om tidigare. De arbetar 31 timmar i veckan i stället för 40 timmar och har redan fått del av arbetstidsförkortningen i väntan på att de centrala parterna ska enas.

– Vi tillämpade en skrivning i etermedieavtalet som tyvärr inte finns i dagspressavtalet för att hitta en bra lösning för nattwebbarna. De arbetar bara natt, och slutar tidigt på morgnarna. All forskning pekar på att det är ohälsosamt och därför är det viktigt att de får en arbetstidsförkortning som gör att de får längre sammanhållande ledighet, säger Tomas Backlund.

– Det har varit en lång men bra förhandling. Vi är nöjda med avtalet, och det ska bli spännande att se vad de centrala parterna säger.

Fler avsnitt
Fler videos