Gå direkt till textinnehållet

Kontaktförsök på Facebook inte tillräckligt

Tidningen Arbetaren klandras av Pressens opinionsnämnd. En namngiven person borde ha fått kommentera kritiska uppgifter om honom. Att artikelförfattaren försökt kontakta mannen på Facebook räcker inte, anser PON.

Arbetarens artikel handlade om företeelsen att PR-byråer eller grupperingar med kopplingar till staten bygger upp vad som ska se ut som politiska gräsrotsrörelser. En i Sverige bosatt politisk rysk flykting beskrevs som en "köpt politteknolog som drivs av andra krafter än sin egen politiska övertygelse, konstaterar PO i sin utredning.

Mannen namngavs och fanns med på bild. I sin anmälan till PO skriver mannen att artikeln är full av konspirationsteorier, lögner och faktafel. Han invänder också mot att han, enligt artikeln, ska ha avböjt att kommentera uppgifterna om honom. Han blev visserligen kontaktad av en frilansskribent han tidigare haft kontakt med på Facebook, men dels litade han inte på skribenten efter en tidigare intervju, dels framgick det inte att artikeln skulle publiceras i en svensk tidning.

PO anser att de påståenden som förs fram i Arbetarens artikel är av det slaget att samtidigt bemötande bör anses som ett pressetiskt krav. Skribentens kontaktförsök på Facebook är inte tillräckligt för att Arbetaren ska kunna hävda att anmälaren avböjt att kommentera, fortsätter PO. Dessutom hade tidningen tillgång till anmälarens kontaktuppgifter, noterar PO, och klandrar Arbetaren för att ha brutit mot god publicistisk sed.

PON delar POs uppfattning.

 

Fler avsnitt