Gå direkt till textinnehållet

Konstnär fick rätt i Högsta domstolen mot fotograf

Högsta domstolen anser att konstnären Markus Andersson, som målade av ett fotografi taget av Jonas Lemberg, skapat ett ”nytt och självständigt konstverk” och att det inte rör sig om intrång i Lembergs upphovsrätt.

Det är tio år sedan fotografen Jonas Lemberg stämde Markus Andersson för upphovsrättstillsintrång. Jonas Lemberg ansåg att Markus Anderssons målning ”Svenska syndabockar” hade använt hans bild på Christer Pettersson, som var misstänkt för mordet på Olof Palme, som förlaga då han målade tavlan och därmed gjort intrång i ensamrätten till fotografiet.

I den första domen, som föll i tingsrätten, fick Jonas Lemberg rätt. Markus Andersson överklagade och fick rätt i Hovrätten. Hovrätten skrev att målningen är ett nytt, självständigt verk som konstnären har skapa ”i fri anslutning till Jonas Lembergs verk” och att det därför inte rör sig om upphovsrättsintrång. Hovrätten konstaterar bland annat att Christer Petterssons ansiktsuttryck ger ”ett mer slitet och sorgset intryck i målningen än på fotografiet”, som Journalisten tidigare skrivit om.

Ärendet gick vidare till Högsta domstolen som kom med sitt beslut i dag. HD skriver att Markus Andersson har ”åstadkommit ett nytt och självständigt konstverk, som ger uttryck för hans individualitet”. HD slår fast att det inte rör sig om intrång i Jonas Lemberg upphovsrätt till fotografiet. HD ogillar därmed Lemberg krav på ersättning.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos