Gå direkt till textinnehållet

Konkurrensverket inleder granskning av UR

Konkurrensverket har beslutat att starta ett tillsynsärende avseende Utbildningsradions inköp av konsulter.

Den 6 november avslöjade Journalisten att Utbildningsradion anlitat externa organisationskonsulter för minst sex miljoner kronor i samband med bolagets kritiserade omorganisation. Tjänsterna upphandlades aldrig, vilket är i strid med lagen om offentlig upphandling. Utbildningsradion medgav den 7 november att man brustit i upphandlingsrutinerna.

Konkurrensverket, som bedriver tillsyn över upphandlingslagstiftningen, har efter Journalistens artikel beslutat att inleda en granskning av URs inköp. Malin de Jounge, som är chef för enheten för upphandlingsskadeavgift på Konkurrensverket uppger för Journalisten att ärendet är ”prioriterat”, och att en handläggare kommer att tillsättas inom kort.

Om Konkurrensverket kommer fram till att UR gjort en eller flera felaktiga direktupphandlingar kan myndigheten vidta sanktionsåtgärder, antingen genom tillsynsbeslut där man riktar kritik mot UR, eller genom att ansöka i domstol att bolaget ska betala en upphandlingsskadeavgift, ett slags böter för överträdelsen. Avgiften är högst tio procent av kontraktets värde med ett tak på tio miljoner kronor.

Annons Annons

Förra veckan beslutade URs bolagsstyrelse att tillsätta en extern granskning av bolagets upphandlingar.

Fler avsnitt
Fler videos