Gå direkt till textinnehållet

Kommuner klarar inte offentlighetsprincipen

Många kommuner följer inte Sveriges grundlag. Minst var femte kommun misslyckas med att leva upp till offentlighetsprincipen, enligt en granskning som Ekot har gjort.

Offentlighetsprincipen gör att allmänna och offentliga uppgifter, hos exempelvis kommuner, ska lämnas ut skyndsamt till den som frågar. En grundpelare som mycket av den granskande journalistiken vilar på. En granskning som Ekot har gjort visar nu att kommunerna i stor utsträckning inte följer lagen.

Ekot har skickat ut två enkla förfrågningar till samtliga kommuner via en privat epost. Sen har reportern registrerat alla svar som kommit in under en sjudagarsperiod, skriver Ekot.

En femtedel av alla kommuner vägrade eller struntade i att svara på frågan om kommunchefens lön. Var tredje kommun svarade inte på förfrågan om chefens personalakt med bland annat anställningskontrakt.

Annons Annons

”Det är en alldeles för hög siffra. Jag tror att det finns för dålig kunskap om sådana här frågor”, säger Justitieombudsman Stefan Holgersson till Ekot.

Frågan om kommunchefens lön är dessutom så enkel att den borde lämnas ut inom ett dygn, enligt JO. Även när kommunerna lämnar ut de efterfrågade uppgifterna, händer det att saker som personnummer och mejladress tas bort och sekretessbeläggs, trots att det i grunden är offentligt, enligt JO.

Fler avsnitt
Fler videos