Gå direkt till textinnehållet

”Kommunchef försöker styra vår journalistik”

Skinnskattebergs kommunchef försöker styra Fagersta-Postens journalistik. Det menar utgivaren Daniel Nordström efter att kommunchefen gett tjänstemän direktiv om att inte svara på tidningens frågor.

Fagersta-Posten gör en undersökning av hur väl de styrande partierna uppfyllt sina vallöften halvvägs in i mandatperioden. För att få mer opartiska svar har man vänt sig till kommunala tjänstemän i stället för politiker. I Skinnskattebergs kommun stötte tidningen dock på patrull. Kommunchefen Nima Poushin har instruerat tjänstemän att hänvisa frågorna till kommunalrådet.

Till Fagersta-Posten säger Poushin att det inte är förvaltningens sak att förhålla sig till vallöften:

– De vet ju för det mesta inte ens vad som står i de där vallöftena eller har absolut ingen aning om hur de är tänkta att mätas. Det måste ju någon ur kommunalrådet eller en kommunalpolitiker svara på.

Annons Annons

Fagersta-Postens chefredaktör Daniel Nordström är skarpt kritisk till hållningen:

– En kommunchef ska inte styra vilka anställda som talar med medier. Genom sitt agerande försöker han styra vår journalistik, vilket är allvarligt. Kommunchefer bör veta vad meddelarfrihet är och respektera den. En kommunchef ska varken försöka tysta eller styra vilka vi ska prata med, säger Daniel Nordström till den egna tidningen.

 

Fler avsnitt
Fler videos