Gå direkt till textinnehållet

Kommun backar om kritiserat sekretessavtal

Mullsjö kommun har beslutat att dra tillbaka ett kritiserat tystnadspliktsavtal. Avtalet ska skrivas om och bli tydligare.

Det var i samband med den nya mandatperioden som kommunen skrev ett tystnadsavtal som gällde alla anställda och förtroendevalda inom Mullsjö kommun. I avtalet stod det att tystnadsplikten gäller allt man hört eller sett även efter att uppdraget eller anställningen upphört.

I februari anmäldes avtalet till Justitieombudsmannen, JO. Anders Stein, politiker för Mullsjö Framtid, ansåg att avtalet satte meddelarfriheten ur spel och stred mot tryckfrihetsförordningen. Han skrev i sin anmälan att han inte kan vara politiker i kommunen om han bakbinds med sekretessavtalet, något som Journalisten tidigare skrivit om.

I sitt yttrande till JO skrev kommunen att ”även om det inte finns en laglig skyldighet att upprätta en sådan handling är det kommunens uppfattning att det är lämpligt att skriftligen erinra om tystnadspliktens omfattning”.

Mullsjö kommun har nu efter kritiken beslutat att skriva om avtalet.

”Enda skälet till att vi ber dem skriva på tystnadspliktsavtalet är att vi vill medvetandegöra de som jobbar i kommunen om att det finns sekretess. Det är för att skydda den enskilde. Det är inte för att lägga munkavle på någon”, säger kommunchefen Lennie Johansson till Jönköpingsposten.se.

Fler avsnitt
Fler videos