Gå direkt till textinnehållet

Kommersiella TV-bolag vill ta del TV-avgiften

Kommersiella TV-bolag förslår att även de ska få ta del av de pengar som kommer in via TV-avgiften. Bakom förslaget står branschorganisationen Tevefolket som består av TV4-Gruppen, MTG och SBS Discovery.

I ett yttrande till Myndigheten för Radio och TV skriver Tevefolket att förändringen inom mediebranschen går så snabbt att Myndigheten för Radio och TV borde titta på hur TV-avgiften fördelas.

"Detta i syfte att säkerställa att ge tittarna optimal valuta för sina avgifter. Konkret skulle det kunna ske genom att en initialt mindre del av rundradiofondens medel gjordes tillgängliga även för andra TV-bolag än SVT att söka medel från och på så sätt även i den kommersiella sektorn möjliggöra viss smalare programproduktion”, skriver Tevefolket i sitt yttrande till Myndigheten för Radio och TV.

Tevefolket anser att konkurrensen snedvrids eftersom public serviceföretagen vid årets början är ”fullfinansierade till skillnad från de privata aktörerna som måste förlita sig på tittarframgångar, reklam- och TV-intäkter, en allvarlig inskränkning i konkurrensvillkoren”.

Annons Annons

Tevefolket anser också att SVTs tjänster som SVT Play, som kan ses gratis, riskerar att försvåra för privata TV-bolag och andra medieföretag att ”finna nya visnings- och intäktsstrukturer”.

Fler avsnitt
Fler videos