Gå direkt till textinnehållet

”Kom hit och se hur det är”

Annie Reuterskiöld, politisk reporter på Expressen tycker att många av de som kritiserar Almedalen inte vet vad de pratar om. ”Här försigår tusentals samtal om viktiga samhällsfrågor, hur kan det vara ett hot mot demokratin?” (RÄTTAD)

Det är näst sista dagen under politikerveckan i Almedalen. Nästan alla journalister har redan lämnat Gotland och många medier har slagit ihop sina tält.

Annie Reuterskiöld har stått i Expressens valstuga fem timmar om dagen varje dag under politikerveckan och lett debatter och frågat ut politiker.

– Jag är stolt över våra debatter och samtal. Mest nöjd är jag över debatten ”Var sätter vi gränsen för nazisterna?”. Trots att det är en fråga alla är överens om, så kom det fram nya argument och debatten blev bra. Och så var det kul att intervjua Carl Bildt.

Annons Annons

Vad tycker du om den kritik som kommit efter bland annat DJ Battle om att det är kladdigt i relationen mellan journalister och politiker?
– Självklart är det något man ska vara uppmärksam på. Men definitivt överväger de positiva delarna av det här. Här förekommer tusentals samtal och intervjuer om viktiga samhällsfrågor. Det kan inte vara ett hot mot demokratin, som Soran Ismail skrev i sin krönika. De som sitter och delar hans text borde komma till Almedalen och se hur det är. Det är väldigt ovanligt att journalister och politiker sitter tillsammans, det är mest journalister som sitter med journalister. Och jag tycker det är självklart att även politiska motståndare ska kunna umgås med varandra.

Har du själv varit på något mingel?
– Två, Fokus i St Nikolai ruin och så Aftonbladets.

Dagens ETC chefredaktör Andreas Gustavsson har jobbat i tidningens tält varje dag hela veckan och har inte haft tid för något mingel.

– Jag önskar att jag hade hunnit, men man har ju knappt kunnat hitta plats en restaurang.

Mest nöjd är han med mötet och samtalet med all samhällsintresserade människor. 200 nya prenumeranter har tidningen också fått.

– Vi har presenterat oss för politiker och för den samhällsintresserade allmänheten.

Vad tycker du om kritiken som riktats mot Almedalen, att det är kladdigt mellan journalister och politiker?
– Det finns någon ovärdighet i relationerna mellan journalister och politiker, men jag kan inte se att det blivit någon allmän degradering av den politiska journalistiken på grund av Almedalen, säger Andreas Gustavsson.

På Hamnplan huserar TT i ett glashus. Politiske reportern Peter Wallberg har inte heller hunnit gå på något mingel.

– Och inga seminarier eller annat heller. Vi har fokuserat på partiledarnas utspel. Partierna har svårare att sätta agendan när medierna också gör en massa aktiviteter.

Vad tycker du om kritiken som riktats mot Almedalen, att det är kladdigt mellan journalister och politiker?
– Vi måste ju träffa politiker och få fram nyheter, men vi måste också tänka på vad allmänheten tänker om de ser oss skåla med politiker.  Men jag klandrar ingen journalist som träffar politiker på fest. Var och en vet själv var den egna gränsen för integritet går.

Fler avsnitt
Fler videos