Gå direkt till textinnehållet

Kollegas chefredaktör Naljen Ståhlström gick på dagen

Tidningen Kollega Naljen Ståhlström har slutat som chefredaktör för Unionens förbundstidning Kollega. Hon lämnade redaktionen samma dag hon sade upp sig och informerade inte redaktionsmedarbetarna, som fick beskedet några dagar senare.

Naljen Ståhlström slutade på egen begäran som chefredaktör för Kollega för några veckor sedan. Hon lämnade tidningen och Unionen omgående efter ett möte med personer från kansliledningen. Hon ska ha varit frånvarande från arbetsplatsen ett par dagar innan redaktionsmedarbetarna fick veta, via Unionens kansli, att hon sagt upp sig.

Avgången har skett under tystnad. Det har inte gått ut någon pressinformation från Unionen om vad som hänt, och det finns heller ingen artikel som berättar om chefredaktörens avgång på Kollegas sajt. Naljen Ståhlström kvarstår som ansvarig utgivare på sajten, men det kommer att regleras inom kort.

Ny tillförordnad chefredaktör är Niklas Hallstedt, tidigare reporter på Kollega.

Annons Annons

– Jag vet faktiskt inte något om varför Naljen Ståhlström slutade, säger Niklas Hallstedt. Jag fick frågan om jag kunde träda in som tillförordnad chefredaktör och tackade ja.

Journalisten har i flera artiklar berättat om arbetsmiljöproblem på Kollega efter att Naljen Ståhlström tillträdde som chefredaktör 2014. Medarbetare mådde dåligt och flera sade upp sig. Niklas Hallstedt vill inte gå in på arbetsmiljöproblemen som funnits på redaktionen under den tidigare chefredaktören.

– Jag tänker faktiskt inte kommentera det, det hoppas jag att du förstår, säger Niklas Hallstedt.

Johanna Rovira, fackligt ombud på redaktionen, vill inte heller kommentera Naljen Ståhlströms avgång.

– Det är Unionens kanslichef som ska uttala sig om Naljen Ståhlströms avgång. Vi tycker att vi har fått en jättebra lösning med Niklas Hallstedt som tillförordnad chefredaktör. Vi har fullt förtroende för honom, säger Johanna Rovira.

Unionens kanslichef Therese Svanström, som tillträdde i juni i år, uppger att man är nöjd med Naljen Ståhlströms arbete på Kollega:

– Det jag kan säga att Naljen Ståhlström har slutat på egen begäran. Hon har varit chefredaktör ett tag och gjort det jobb som hon hade i uppdrag att göra. Hon har gjort bra och stora förändringar med tidningen och hon kände sig ganska klar med det uppdraget, och i våra gemensamma samtal har hon sagt att hon bestämt sig för att lämna tidningen, säger Therese Svanström.

Handlade de gemensamma samtalen om de arbetsmiljöproblem som har funnits på Kollega?
– Vi pratar ju som vanligt med chefer och medarbetare om verksamheten på arbetsplatsen så klart. Men det här beslutet att lämna tidningen har hon fattat helt själv.

Får hon något avgångsvederlag?
– Det finns en överenskommelse gjord med Naljen Ståhlström, men jag har inte koll på detaljerna i den. Hon har fått någon form av ersättning, men jag kan inte gå in på det just nu.

Varför gick hon på dagen?
– Det kan jag inte svara på, det var hennes eget beslut. Att chefer slutar är inget ovanligt, och hon hade varit på Kollega i fyra år och har gjort ett jättebra jobb med tidningen. Hon sade själv att hon ville sluta och det träffades en överenskommelse. Det är vad jag kan säga.

Vad säger du om den kritik som har framkommit mot henne rörande arbetsmiljöproblemen som har funnits på Kollega sedan hon tillträdde 2014?
– Jag har ingen anledning att säga någonting alls om det.

Journalisten har utan framgång sökt Naljen Ståhlström för en intervju.

Fler avsnitt
Fler videos