Gå direkt till textinnehållet

Klubbstyrelsen på Marieberg Media avgår

Marieberg Medias journalistklubb har tröttnat på företagets ovilja att förbättra deras villkor. Nu väljer hela styrelsen att avgå med omedelbar verkan. ”Marieberg Media används fortfarande som ett verktyg för att sätta las ur spel och dumpa villkor och löner”, skriver de åtta som ingår i styrelsen i ett mejl till klubbmedlemmarna.

I mejlet skriver de:  

”Klubben har under alla år som den har funnits arbetat hårt för er medlemmar och för att försvara och förbättra era löner, förmåner och rättigheter. Trots detta används Marieberg Media fortfarande som ett verktyg för att sätta las ur spel och dumpa villkor och löner. Det är oerhört problematiskt att vi som redan har bland de sämsta villkoren i branschen halkar allt längre efter, år efter år”.

Redan i morgon står journalistklubben vid Marieberg Media alltså utan styrelse. 

– Den här diskussionen har pågått länge inom klubben, oavsett vilken styrelse som suttit i förhandlingar med företaget. Vi baserar beslutet på att det inte finns någon vilja från företaget att samarbeta i personalfrågor, något som bör vara ett gemensamt intresse, säger klubbordförande Yasmine Härnebo Grapenwall till Journalisten.

– Det är tråkigt att det behöver bli så här men vi ser det som en sista utväg för att lyfta denna fråga, säger Oda Fjeldstad, som delar ordförandeposten med Yasmine Härnebo Grapenwall.

Oavsett om det handlar om rimlig lönesättning, arbetsmiljöfrågor eller komptensutveckling så upplever klubbstyrelsen en ovilja från företaget att på allvar samarbeta.

– Vi ser det som problematiskt att Marieberg Media ägs av de kundföretag som vi hyrs ut till. Någonstans är det så att ett företag som i praktiken inte har några egna lönsamhetsmål, utan styrs av andra ekonomiska intressen, är en pappersprodukt, säger Yasmine Härnebo Grapenwall.

Tobias Hellström är verksamhetschef för Marieberg Media. Han tycker inte att det som hänt är ett underkännande av företagets hantering av bemanningsfrågorna.

– Vi ser inte att det här primärt är kopplat till bemanningsfrågan i stort. Under de år vi har funnits har vi i princip alltid haft ett bra samarbete med journalistklubben. Vi hoppas nu att klubben kan välja en ny styrelse och återuppta samarbetet. Vi har förståelse för att det är extra svårt att bedriva fackligt arbete i ett bemanningsbolag eftersom medlemmarna arbetar vid olika arbetsplatser. Men det ligger också i vårt intresse att ha en bra facklig motpart, säger han.  

Tar ni bemanningsfrågan på allvar? De menar ju att ni inte gör det?
– Det får stå för dem och så ser inte vi det, säger Tobias Hellström.

Under lång tid har frågan om olika lönesättningar för journalisterna vid bemanningsföretagen, jämfört med de som är direktanställda på Bonniers tidningar, varit en stor och viktig fråga. Men Tobias Hellström vill inte svara på om det är rimligt att en bemanningsanställd på Marieberg Media har sämre lön än en journalist vid exempelvis Expressen AB.

– Det där är en stor och komplex fråga som vi har olika åsikter om, säger Tobias Hellström.

Fler avsnitt
Fler videos