Gå direkt till textinnehållet

Klubben: ”Vi ska gå ner med flaggan i topp”

NEDLÄGGNINGEN AV DAGBLADET Många av de anställda på Dagbladet var med när den röda systertidningen Nya Norrland lades ned 1999. Då fanns det en stridsvilja. Den finns nog inte längre, säger Micke Engström, ordförande i journalistklubbens sektion på Dagbladet, till Journalisten.

Micke Engström har jobbat på Dagbladet sedan 2000 och är en av de sist anställda. När redaktionen halverades till knappt 17 tjänster 2012 försvann många av de yngre medarbetarna.

– Många här minns hur det var när Nya Norrland och A-pressen försvann. Då fanns det en stridsvilja, men i dag orkar vi inte riktigt, säger Micke Ångström.

Nedläggningsbeslutet var inte oväntat men när beskedet kom blev det ändå känslomässigt jobbigt för alla på redaktionen.

Annons Annons

– Vi har varit förberedda på att det här skulle hända förr eller senare men vi hade hoppats att det skulle dröja länge till. Nu kom dödsdagen och det känns så tungt. Det är så många som brunnit för den här tidningen och lagt hjärta och själ i arbetet.

Vad kommer att hända nu med er?
– Vi vet inte. Vi ska ha ett möte med klubbstyrelsen och förhandlingsdelegationen i eftermiddag och sedan ska nedläggningen förhandlas. Sedan vet vi ingenting. Det blir nog inga varsel lagda förrän vi vet vad som händer med det nya redigerings- och sportnavet på Sundsvalls Tidning.

Journalisten har tidigare i dag berättat om nedläggningen och om planerna för det nya redigeringsnavet som skulle kunna rädda några av arbetstillfällena.

– Det många vill göra nu är att jobba in i det sista de här dagarna för att göra en så bra tidning som möjligt. Vi ska gå ner med flaggan i topp, säger Micke Engström.

Efter besparingen 2012 verkar inte saker ha gått som planerat, är det något som ledningen kunnat göra annorlunda?
– Det finns säkert tusen grejor som man kunde ha gjort annorlunda nu med facit i hand. Men det är inget vi funderar på i dag. Nu handlar det om sorgearbete. Vi har en 115-åring som ska ner i en kista och det gäller att göra det så bra som möjligt.

Fler avsnitt
Fler videos