Gå direkt till textinnehållet

Klubben skeptisk till nedskärningen

40 personer, motsvarande 23 procent av 175 anställda, på SvDs redaktion ska bort, som en följd av sparpaketet på Schibsted. - Vi är skeptiska till hur det ska gå. Det är tredje sparpaketet på tre år, säger Thomas Berglund, ordförande i journalistklubben på SvD.

Så sent som förra hösten fick tolv personer lämna Svenska Dagbladet i ett sparpaket.

– Då sas det att vi skulle jobba smartare och bättre. Men det har vi inte sett något av. Nu ska vi göra en ny tidning och har 40 färre pusselbitar att lägga det pusslet med. Det blir svårt att klara, tror Thomas Berglund.

Just nu förhandlar företagsledningen och klubben om hur nedskärningen ska gå till, till exempel hur avgångspaketen ska utformas.

Annons Annons

– Hittills har vi alltid löst det med frivilliga avångar, konstaterar Thomas Berglund.

Några förhandlingar om nedskärningens storlek pågår däremot inte. Det är ett beslut som fattats på koncernnivå. Thomas Berglund hoppas ändå att klubben ska få gehör för sina synpunkter.

– Ja, det är klart att vi måste hoppas på att de tänker om. Vår invändning är att ledningen pushar på för snabbt och gör saker i fel ordning. Vi kapar den gren vi sitter på, utan att det finns en ny gren att hoppa till. Vi vet ännu inte hur man ska kunna ta betalt för vårt digitala material.

Under dagen ska klubben ha stormöte och förhandlingarna med tidningsledningen fortsätter.

– Vi har förhandlingar i princip varenda dag nu, säger Thomas Berglund.

Fler avsnitt
Fler videos