Gå direkt till textinnehållet

Klubben överväger dra tillbaka erbjudande

Striden på Talentum Journalistklubben på Talentum överväger efter arbetsgivarens nya hårda krav att dra tillbaka sitt erbjudande om att gå med på lönesänkningar, uppger klubbordförande Eddie Pröckl (bilden). På tisdag nästa vecka kan det avgöras om samtliga 40 journalister på förlaget blir uppsagda.

Som Journalisten berättade i tisdags hade den lokala journalistklubben under hot om total nedläggning av redaktionerna och uppsägning av samtliga journalister gått med på lönesänkningar och arbetstidsförlängningar till ett värde om cirka 3 000 kronor i månaden för varje medlem.

Men förhandlingarna var inte avslutade och under onsdagen kom ett nytt krav från arbetsgivaren, att Journalistförbundet centralt skulle dra tillbaka skadeståndskraven om en halv miljon kronor som riktas mot Talentum för brott mot MBL och utvecklingsavtalet, vilket Journalisten berättade om i går.

Journalistklubbens ordförande på Talentum Eddie Pröckl är uppgiven.

Annons Annons

– Vi har försökt förklara för arbetsgivaren att det inte är vi som bestämmer om skadeståndet, utan att det är Journalistförbundet centralt. De har uppmanat mig att förmedla detta till förbundet och jag har lovat att om jag får det skriftligt så ska jag se till att Journalistförbundet får informationen, säger Eddie Pröckl.

– Vi har ställt frågan till arbetsgivarens representanter i förhandlingen Peter Edhäll och Gunilla Larsson om de verkligen tycker att detta är rimligt, och de har svarat ja, de tycker att det är rimligt. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Efter att det nya kravet framförts formellt i förhandlingen överväger nu journalistklubben att dra tillbaka hela sitt erbjudande om att gå med på lönesänkningar.

– Tillsvidare kvartstår vårt erbjudande, men vi har diskuterat att dra tillbaka det. Det verkar inte vara någon mening att tillmötesgå arbetsgivaren. Det är meningslöst att förhandla när arbetsgivaren gör så här, säger Eddie Pröckl.

Nästa förhandlingstillfälle blir troligen tisdag den 16 december. Om man inte har nått en överenskommelse före dess kan förhandlingarna komma att avslutas i oenighet.

– Arbetsgivaren har meddelat oss att man i sådant fall är beredd att gå in i förhandling om uppsägningar, säger Eddie Pröckl.

Cirka 40 journalister arbetar på Talentums tidskrifter Ny Teknik, Affärsvärlden, Lag & Avtal, Arbetarskydd, Dagens Media och Teknikhistoria.

Journalisten fortsätter att söka Talentums VD Arne Aaktan och produktionschefen Peter Edhäll för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos