Gå direkt till textinnehållet

Klubben om hanteringen av Folket: Ett hafsverk

Ledningen borde ha samrått med de anställda och använt deras engagemang i tidningen, anser journalistklubben på Folket. – I stället har de åstadkommit ett hafsverk, säger klubbens ordförande Anna Mi Skoog.    

I måndags fick Folkets anställda veta att 14 av de 16 journalisterna kommer att sägas upp. Kvar blir chefredaktören och den politiske redaktören.

Alla har varit medvetna om att tidningen gått knackigt. Personalen har fått beskedet att 2011 var ett omställningsår, vilket ingett visst hopp om att tidningen skulle kunna leva vidare i någon form, sedan redaktionen slimmats.

– Men redan första kvartalet 2012 kom beskedet att Folket inte skulle fortsätta med utgivning sex dagar i veckan, utan bli endagstidning, säger Anna Mi Skoog.

Annons Annons

– En förklaring till den sjunkande upplagan är att man inte sänkte priset på tidningen. Hushållstäckningen är låg i Eskilstuna och för att kunna konkurrera med Eskilstuna-Kuriren  borde man ha prövat att med en billigare tidning.

Klubben hade helst sett fortsatt sexdagarsutgivning – kanske tredagarsutgivning – med sänkt pris.

– Men enligt ledningen är det bara endagsutgivning som gäller.

Enligt ledningen ska Folket även framöver attrahera en bred läsekrets.

– Vi begriper inte hur det ska ske. Med så liten bemanning sätter man ingen nyhetsagenda, utan tar den agenda som andra har satt. Nu sägs det att Folket ska vara ett komplement till Eskilstuna-Kuriren. Vi vill behålla nyhetsfokus. Det är svårt att tänka sig till exempel sportbevakning om man bara kommer ut en dag i veckan.

Anna Mi Skoog har också svårt att förstå ledningens tal om att ”vårda varumärket Folket” om tidningen görs av frilansar.

– Lokaltidningen ska vara som en kompis vid frukostbordet. Då måste läsarna känna igen reportrarna. Varumärket blir en tom etikett om inte reportrarna som bygger varumärket finns kvar.

Fler videos
Fler avsnitt