Gå direkt till textinnehållet

Klickokrati bland årets nyord

Klickokrati, nyhetsundvikare, robotjournalistik. Det är tre av de nya ord som etablerat sig i svenskan under året, enligt Språkrådets och Språktidningens nyordslista.

I årets lista finns ord som självradikalisering, terrorresa, EU-migrant och transitflykting. Ord som skapats då krig och terror präglat 2015.

”Krig, terror och flyktingar är tyvärr inga nya fenomen. Därför har få helt nya ord skapats på det här området under året. Däremot bildas nya sammansättningar. Terrorresa har till exempel aktualiserats i samband med förslag på ny lagstiftning och rapporter om svenskar som ansluter sig till terrorgrupper”, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör vid Språkrådet, i ett pressmeddelande.

Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen, lyfter fram ett annat upphov till nyord: aktivism:

Annons Annons

”Ett led i aktivismen är ofta att lansera nya ord som ska ersätta negativt laddade ord. Ett sådant exempel är värdgraviditet i stället för surrogatmödraskap”.

Att dumpstra eller ståpaddla kanske inte alla ägnar sig åt, och inte heller att dricka naturvin, men alla tre orden finns med i årets lista. 2014 fanns ord som köttnormen med på listan.

Annat som präglat nyordsflödet i år är teknikutvecklingen. Numera svischar vi pengar och kollar in på nätet vad en youtuber hittat på.

Ett av orden på årets lista är groupie (gruppbild där fotografen själv är med på bilden). I fjol fanns till exempel selfiepinne och fotobomba med på listan.

 

Häs hela nyordslistan på Spraktidningen.se

 

Fler avsnitt
Fler videos